vita hus som är Lunds universitet
Lunds universitet. Foto: Svergies Radio

Universitet i Lund är stängt idag

0:46 min

Idag har Lunds universitet i Skåne hållit stängt. Det var på grund av ett hot mot universitet, som spreds via mobiltelefoner. Varken personal eller studenter har fått gå dit idag av rädsla för att nån skulle begå brott där.

Klicka här om du vill läsa mer!

Polisen i Skåne har  tagit hjälp av experter för att undersöka saken.

– Man har från polisens sida inlett en förunderöknings om olaga hot, säger Maya Forstenius vid polisen.

Hotet spreds på en mobilapp som heter Jodel och som används av bland andra studenter. I meddelandet stod det bland annat "Gå inte till universitet imorgon om ni är i Lund".

Krismöte på skolan
Och efter ett krismöte på skolan i går kväll bestämdes det att universitet ska hålla stängt, både i Lund, Helsingborg och Malmö.

Hotet mot Lunds universitet liknar ett hot som skickades till en skola i Oregon i USA för någon vecka sedan. Där dog flera personer efter att ha skjutits ihjäl.

Vem eller vilka som har hotat universitet i Lund vet inte polisen.

Fler skolor stängda
Även i Uppsala län har flera skolor varit stängda idag, efter liknande hot, bland annat har Älvbodaskolan och Rotskärsskolan i Skutskär hållits stängda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista