Utprovning av hörapparat. Foto Bertil Ericson/TT.
Det finns hörselapparater som kan hjälpa den som har en hörselskada att höra bättre. Foto Bertil Ericson/TT

Många hörselskadade låter bli att söka vård

Ritva Tamminen: "Du kanske inte märker att du hör dåligt"
1:21 min

Den här veckan kallas för Hörselveckan. Då vill Hörselskadades riksförbund sprida information om hur det är att höra dåligt. Många vet inte om att de har en hörselskada.

Klicka på texten för att läsa mer!

Ritva Tamminen jobbar på Hörselskadades riksförbund. Hon berättar varför det kan vara svårt att upptäcka en hörselskada.

– Många gånger kanske det är så att du inte själv uppmärksammar att du hör dåligt och du kanske börjar höja volymen i telefonen, när du lyssnar på radion, tittar på tv och att många i din omgivning säger men hallå, hör du verkligen bra?, säger Ritva Tamminen.

Skäms över att höra dåligt

Många kanske inte vet att de hör dåligt eller så kanske de skäms för det och att det är därför de inte söker hjälp.

På internet finns det ett hörseltest som du kan göra själv och testet går även att ha som en app i mobilen.

Men varför är det då så känsligt för många att erkänna att de hör dåligt? Ritva Tamminen tror att det beror på att många känner sig gamla om de hör dåligt.

– Jag tror att mycket handlar om att det är ett ålderstecken att många tycker så gammal är jag ju inte och därför kanske många kommer för sent till vården, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".