Brage och Dalkurd
1 av 2
Det finns två kända fotbollslag i Borlänge, Brage och Dalkurd. Här har Brage svarta tröjor och Dalkurd gröna. Foto: Emil Holmgren.
Adil Kizil
2 av 2
Adil Kizil är sportchef för Dalkurd. Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.

Det går bra för fotbollslaget Dalkurd

1:28 min

Nyligen blev det klart att Dalkurd ska få spela i Superettan. Många är intresserade av laget, både i Sverige och utomlands. Det beror på att många av spelarna är från det kurdiska folket.

Klicka om du vill läsa mer

– Jag är jätteglad! Jag har varit där och tittat på deras matcher många gånger. Jag är också kurd. Nu ska jag köpa biljetter och heja på Dalkurd hela säsongen, säger Jonas.

Fotbollslagen får spela i olika serier beroende på hur bra de är.

Den senaste tiden har Dalkurd spelat i Division 1, men i lördags vann de en viktig match mot Umeå och får därför flyttas upp till Superettan nästa år. Superettan är den näst högsta serien i Sverige.

Rasistisk publik

Dalkurd är ett lag som finns i Borlänge i Dalarna, ungefär mitt i Sverige. Många av spelarna i laget tillhör det kurdiska folket. Ibland händer det att publiken ropar rasistiska saker, säger lagets sportchef Adil Kizil:

– Det är så tråkigt. Vi är ändå från Borlänge. Jag har bott här i 19 år.

Det kurdiska folket kommer från länderna Turkiet, Irak, Syrien och Iran i Mellanöstern. Och även där nere är många intresserade av det svenska laget Dalkurd. Det säger den svenska kurden Jonas:

– För kurder betyder det mycket. Vi har inget eget land, men ett eget lag att heja på. Jag är jätteglad!

Jonas i Borlänge är alltså glad för att Dalkurd nu ska flyttas upp till Superettan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista