Insidan av en tältmodell som redan finns. Flyktingfamilj med barn. Sovsal i Sundbyberg som är redo att ta emot flyktingar. Foto: Regeringen. TT. Montage: Sveriges Radio.
1 av 2
Insidan av en tältmodell som redan finns. Flyktingfamilj med barn. Sovsal i Sundbyberg som är redo att ta emot flyktingar. Foto: Regeringen. TT. Montage: Sveriges Radio.
Tält. Flyktingar.
2 av 2
Nästa vecka börjar svenska myndigheter bygga tält för flyktingar i Sverige. Foto: MSB och TT.

Nu börjar svenska myndigheter bygga tält för flyktingar

1:13 min

Förra veckan berättade regeringen att en det är svårt att hitta någonstans att bo för alla flyktingar som kommer till Sverige nu. Därför kan en del få bo i tält. Redan nästa vecka kommer det att börja byggas tältläger i Sverige.

Klicka på texten för att läsa mer

Troligen kommer tälten att byggas upp i Skåne i södra Sverige. Det är tält som är särskilt gjorda för att klara kyla.

Det berättar Ann-Charlotte Zackrisson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap:

- Det är vinterbonade tält som är framtagna för Europa och just när man behöver tillfälliga boenden, säger Ann-Charlotte Zackrisson.

Ska hålla värmen

Ann-Charlotte Zackrisson berättar att tälten är 25 kvadratmeter stora och har ett innertält som gör att man kan hålla en jämnare värme därinne. Det finns också möjlighet att sätta upp en liten avskiljningsvägg så att man kan ha en sovrumsdel och en del som man kan göra andra saker i, säger hon. Och hon tror att det kommer att gå bra att bo i tälten:

- Under en kortare tid kommer det att vara fullt acceptabla boenden och vi kommer att bygga upp allrum i anslutning till de här tälten. Det kommer att vara lekhörna för barnen, så vi gör allt vi kan för att det ska bli ett så bra boende som möjligt. Men det är klart, det är ju ett tält, det ska man ju komma ihåg, säger Ann-Charlotte Zackrisson.

I tälten kommer det alltså att gå att sova och vara tillsammans. Men för att gå på toaletten eller duscha måste flyktingarna gå ut till särskilda hus som myndigheten kommer att hyra.

Bara för en kort tid

Myndigheterna säger att tälten bara är en nödlösning, tills de hittar nåt bättre boende för flyktingarna.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har just nu 75 såna här tält. Tanken är att ingen flykting ska behöva bo där så lång tid, säger Ann-Charlotte Zackrisson:

- Så kort tid som möjligt det här är ju sista utvägen och kanske där man är bara i 1-3 dagar, i väntan på att man får ett annat boende, säger Ann-Charlotte Zackrisson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista