Kånna skola i brand. Foto: Ljungby räddningstjänst
1 av 3
Kånna skola som ligger i Småland brann ner förra veckan. Där skulle flyktingar ha flyttat in. Foto: Ljungby räddningstjänst
Bild på polisens avspärrningar runt de rykande resterna av skolan i Kånna som skulle bli asylboende. Foto: Johan Nilsson/TT
2 av 3
Så här såg Kånna skola i Småland ut dagen efter branden. Foto: Johan Nilsson/TT
Skola som brinner två brandmänpå en stege
3 av 3
Furulidsskolan i Kungsbacka förstördes i en brand i lördagskväll. Skolan var ett färdigt boende för flyktingar som skulle komma dit. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Polisen vill ha hjälp efter bränder på flyktingboenden

1:29 min

Förra veckan förstördes tre flyktingboenden i bränder. Nu säger Polisen att de ska vara mer i närheten av olika flyktingboenden runtom i Sverige, för att minska risken att fler brinner ner. Men de vill också ha hjälp av människor samhället.

Klicka på texten för att läsa mer!

– På många ställen i landet har det förekommit bränder, och bara misstanken om att de skulle kunna vara anlagda gör att vi höjer närvaron kring flyktingboendena. Vi kommer kolla och se hur det ser ut, säger Dan Eliasson som är chef för Polisen.

Tre flyktingboenden förstörda

Tre olika byggnader som skulle bli hem till människor som flyr till Sverige förstördes alltså i bränder förra veckan. Ett hus i Skåne brann ner, en skola i Småland brann ner, och i helgen brann också en gammal skola i Kungsbacka utanför Göteborg.

Det är väldigt allvarligt att de här byggnaderna förstörs säger polischefen Dan Eliasson.

–  Ja det är allvarligt, för det är viktiga boenden för flyktingar som inte kommer få sängplatser nu, eller tak över huvudet. Ännu allvarligare är det om det skulle vara anlagda bränder, säger han.

Oklart varför bränderna startade

Polisen vet inte ännu inte varför det börjat brinna i de olika boendena. Men det kan vara anlagda bränder, alltså att någon har tänt eld med flit.

Nu kommer polisen alltså att vara mer vid flyktingboenden för att det ska bli säkrare. Men för att få stopp på bränderna måste alla människor i samhället hjälpa till säger Dan Eliasson:

– Det räcker inte att bara tro att polisen ska kunna lösa de här frågorna. Utan samhället som helhet måste stiga in, du och jag, när vi ser något på stan eller i samhället som ser oroväckande ut, då måste vi ta kontakt med polis, vi måste hjälpas åt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista