Krossat fönster
1 av 2
Krossat fönster på Smedbyskolan, där man planerar att använda lokaler till flyktingboende. Foto: Nadya Norton/ Sveriges Radio.
Polisavspärrning
2 av 2
Foto: Pontus Lundahl/ TT

Asylboende i Upplands Väsby attackerades

1:58 min

I morse krossades flera fönster i en lokal som ska bli ett boende för flyktingar i Upplands Väsby. Dessutom hade någon troligen planerat att tända eld på huset.

Klicka på texten för att läsa mer!

– Någon eller några har slagit sönder fönsterrutor på den här före detta skollokalen, säger polisen Hesam Akbari.

Det handlar om Smedbyskolan i Upplands Väsby som nu har gjorts om till ett asylboende. Där ska utländska personer få bo under tiden som myndigheten Migrationsverket undersöker om de får stanna kvar i Sverige eller inte.

På morgon var det alltså en eller flera personer som krossade fönster på skolan. Dessutom hittade polisen saker som det går att starta en brand med.

Tidigare bränder

Under det här året har det varit flera bränder på asylboenden. I flera av de fallen tror polisen att personer som hatar invandrare kanske har startat bränderna.

Men i Upplands Väsby blev det aldrig någon brand, säger polismannen Hesam Akbari:
– Ingen person är skadad och ingen är misstänkt för brottet just nu.

Smedsbyskolan i Upplands Väsby skulle alltså bli asylboende, men inga flyktingar har flyttat dit ännu.

Kommunens krismöte

Ledare inom kommunen hade idag ett möte för att prata om det som hände. Med på mötet var Hillevi Engström och hon är arg och upprörd:

– Det är fullständigt oacceptabelt och jag är glad att det inte fick värre konsekvenser.

Hillevi Engström var förut politiker i regeringen, men är nu tjänsteman och den högsta chefen för Upplands Väsby kommun. Hon säger att det är osäkert om Smedsbyskolan nu ska bli asylboende. Men kommunen kommer ändå att ta emot flyktingar på något sätt:

– Just nu kommer det ju drygt 2000 flyktingar i veckan till Sverige. Då är det så att alla Sveriges kommuner måste hjälpa till att bereda flyktingar boende, även Upplands Väsby. Det uppdraget har vi kvar.

Det sa alltså Upplands Väsbys kommundirektör Hillevi Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista