Rättegången om trippelmordet i Uddevalla. Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio
1 av 3
En bild från domstolen. Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio
En av de tomhylsor som polisen hittat i utredningen av trippelmordet i Uddevalla. Foto: Polisen
2 av 3
En av de tomhylsor från vapnet som polisen hittat efter morden i Uddevalla. Foto: Polisen
Polisens avspärrning vid trippelmordet i Uddevalla 7 mars 2015. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
3 av 3
Polisens avspärrning vid trippelmordet i Uddevalla 7 mars 2015.Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.

En man döms till livstids fängelse för morden i Uddevalla

"Det finns bevis mot den äldre brodern" säger domaren Stefan Olsson
2:16 min

I mars sköts tre unga människor ihjäl i Uddevalla. I dag kom domen mot de två bröder som togs fast för morden. Den äldsta brodern döms till livstids fängelse för morden. Den yngre brodern släpps fri.

Klicka på texten för att läsa mer

Domstolen menar att det var den äldsta av bröderna som begick morden. Därför döms han nu till livstids fängelse. Det finns starka bevis mot honom, det säger domaren Stefan Olsson:

- Det är den äldre brodern som har förmått mordoffren att komma till platsen där de sköts till döds och de har skjutits med vapen som ägs av honom, säger Stefan Olsson.

Sköts i huvudet

Det var i mars månad som tre unga människor sköts ihjäl i Uddevalla. Det var två unga män i 20-årsåldern och en 18-årig kvinna. De hittades mördade vid en bil som stod parkerad i staden. Polisen tog fast två bröder efter mordet, bröderna är 22 och 23 år gamla. De misstänkta bröderna kände de mördade killarna, de hade känt varann sen de var små.

Åklagare och polis upptäckte att de misstänkta brödernas pappa hade blivit rånad före morden. Bröderna ska ha trott att det var deras två vänner som hade begått rånet mot pappan. Polisen tror att de därför blev mördade som hämnd. Också en av killarnas flickvän, den 18-åriga kvinnan sköts, bara för att hon var med i bilen, menar domstolen. Polisen har hittat flera bevis, bland annat har de hittat rester av krut från vapnet på den äldre broderns kläder.

Den yngre brodern började till slut berätta för polisen och domstolen om natten då morden hände. Han sa att det var hans bror som hade skjutit de tre och att han själv kom till mordplatsen efteråt för att hjälpa sin bror att fly. Den äldre brodern sa att hans lillebror ljög och att det istället var några helt andra som mördat hans vänner.


Hittat bevis

Men efter att ha undersökt alla bevis har nu domstolen alltså kommit fram till att det var den äldsta brodern som sköt. De har bevis för att det var han som ringde och lockade vännerna till mordplatsen och att det var hans vapen som användes för att skjuta ihjäl de tre ungdomarna. Därför döms han nu till livstids fängelse för mord. Men hans lillebror slipper helt att straffas för morden, eftersom det saknas tillräckliga bevis för att han var med, berättar domaren Stefan Olsson:

- Det är bevisat ett den äldre av bröderna är skyldig till morden medan det finns en sån tveksamhet till den yngre broderns delaktighet att han ska frikännas, säger Stefan Olsson som var domare i rättegången om morden i Uddevalla.

Den advokat som hjälper den äldre brodern säger idag att han är missnöjd med domen och att han vill ha en ny rättegång om det här i en annan högre domstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".