Han står vid ett staket och håller barnkläder några barnkläder.
Yusef al-Masari är 9 år och har flytt från kriget i Syrien. Han är en av de flyktingar som vill komma till något EU-land. Foto: AP/TT.

Flyktingar kan få tillfälliga uppehållstillstånd

Klartexts reporter berättar om överenskommelsen
1:23 min

Sverige ska få nya regler för invandraring. Då blir det svårare för flyktingar att få stanna i Sverige. Det är de flesta partierna i riksdagen som har kommit överens om de nya reglerna tillsammans.

Klicka om du vill läsa mer

En viktig förändring är att vissa flyktingar kan få tillfälliga uppehållstillstånd. Det betyder att de bara får stanna kvar i Sverige en kortare tid. Sedan måste de återigen fråga myndigheterna om de kan få stanna kvar här.

Men det finns flera undantag. Barnfamiljer eller ensamma barn kan få permanent uppehållstillstånd redan från början. Och det betyder att de får stanna i Sverige hur länge de vill.

De tillfälliga uppehållstillstånden kommer bara att användas de närmsta tre åren.

En annan ny regel blir att alla kommuner i Sverige måste ta emot flyktingar. Ingen kommun kan tacka nej till det. 

Partierna samarbetar

De nya reglerna för invandring har skrivits gemensamt av de flesta partierna i riksdagen. Bara två partier var inte med på det här, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna blev aldrig inbjudna till de här samtalen, eftersom deras parti vill ha ännu hårdare regler mot invandring.

Politikerna från Vänsterpartiet valde själva att inte stödja den här överenskommelsen. För de tycker att det är fel att vissa flyktingar bara ska få stanna en kortare tid i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".