Det är ett grönt hus av trä. Eldslågor stiger upp ur taket.
Den 18 oktober brann det här huset i Onsala på Västkusten. Där skulle det ha öppnats ett asylboende. Foto: TT.

Asylboenden får hemliga adresser

"Jag tycker att hemliga adresser är bra", säger en kvinna i Falun i Dalarna
2:13 min

Polisen tror att personer som hatar invandrare har tänt eld vid flera asylboenden. Nu vill myndigheten Migrationsverket skydda flyktingarna från nya bränder. Därför har Migrationsverket bestämt att det ska vara hemligt var asylboendena ligger.

Klicka om du vill läsa mer

– Jag tycker att det är bra, säger en kvinna i Falun.
– Varför det?
– Det är tragiskt att dessa stackars utsatta människor ska mötas av bränder! Det är hemskt och ovärdigt!
– Men en del människor tycker att de har rätt att veta var det ska bli asylboenden. Vad säger du om det?
– Det tycker inte jag, säger kvinnan.

En ung man i Falun håller med om att hemliga adresser för asylboenden är bra:
– Är det det enda sättet för att de ska få vara kvar, så absolut! Då är det sjukt bra!
– En del menar att de har rätt att veta var det ska bli asylboenden. Vad säger du om det?
– Jag tänker så här: Påverkar det deras sömn? I slutändan kommer de att sova lika gott eller dåligt på natten. De kommer att vara lika glada eller sura på dagen. Det kommer inte att påverka dem över huvud taget om de vet på vilken gata och i vilket hus det är ett asylboende.

Hemliga platser

På ett asylboende kan utländska personer få bo, under tiden som Migrationsverket undersöker om de får stanna kvar i Sverige eller inte. Förut har det varit möjligt att få ut listor med adresser, där det står var de olika asylboendena finns.

Men nu blir det alltså hemligt var någonstans det ska öppnas nya boenden för flyktingar. Migrationsverket tänker inte heller berätta var det redan finns asylboenden sedan tidigare.

Information hos kommunerna

Trots att det här blir hemligt hos Migrationsverket så kan det ändå gå att få adresserna till asylboenden från kommunen istället. Varje kommun får själv välja om adresserna ska lämnas ut eller vara hemliga.

Två bränder i natt

Den här natten har det brunnit på två ställen, både i förorten Djursholm utanför Stockholm och vid Färingtofta i Skåne. På båda platserna finns det hus som ska användas till asylboenden, men ingen har flyttat dit ännu. Vi vet inte hur bränderna startade.

Men det har brunnit vid ovanligt många asylboenden den senaste tiden.
Och polisen tror att flera av bränderna kan ha startats av personer som vill stoppa flyktingar från att komma till Sverige.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".