Jesper Söder strider med kurdiska YPG mot IS i norra Syrien. Foto: Privat.
Jesper Söder strider med kurdiska YPG mot IS i norra Syrien. Nu har han varit med och befriat en 15-årig svensk flicka från IS. Foto: Privat.

Svenska gravida 15-åringen har räddats från IS i Syrien

1:50 min

En svensk flicka som varit fånge hos terrorgruppen IS i Syrien kan ha befriats. Det är en svensk soldat i Syrien som skriver att han tillsammans med en grupp har räddat flickan.

Klicka på texten för att läsa mer

Det var i somras som den 15-åriga flickan försvann från Sverige. Hon följde med sin pojkvän till Syrien i Mellanöstern. Pojkvännen ville åka dit för att gå med i terrorgruppen IS. Flickan var gravid och blev fånge hos IS. Men nu kan hon vara fri.

Det är den svenska soldaten Jesper Söder som nu skriver på sin Facebooksida att han och en grupp som han samarbetar med har lyckats få ut den svenska 15-åringen från IS:

"Hon är nu i säkerhet nära mig i Rojava! Inom några dagar nu så kommer flickan att vara i säkerhet hemma igen", skriver Jesper Söder.


Väntas komma hem

Enligt Jesper Söder är flickan nu i ett kurdiskt område där hon är skyddad. Han skriver också att gruppen som har fritagit henne nu kommer att försöka få hem flickan till Sverige igen.

Jesper Söder har åkt som frivillig till Syrien för att strida mot IS tillsammans med den kurdiska armén YPG.

Svenska myndigheter undersöker nu om det stämmer att flickan är befriad från IS.

Klartext har försökt att nå Jesper Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista