Kvinnan sitter med ryggen till. Hon har långt svart hår.
Shirin sitter närmast kameran. Hennes namn är påhittat. Hon heter egentligen något annat. Foto: Shirin Foto Anna-Karin Sivberg på Sveriges Radio.

Kvinnor från andra länder ska få bättre hjälp av Arbetsfärmedlingen

2:57 min

När en utländsk person kommer till Sverige kan de få gå en utbildning
eller få en praktikplats där de provar att jobba. Men hittills är det mest män som får den hjälpen av Arbetsförmedlingen.  Nu ska det ändras.

Klicka om du vill läsa mer

– Jag är glad varje dag som jag kommer hit till kursen. Jag lär mig svenska bättre, säger Shirin.

Shirin flydde från landet Iran i Mellanöstern och kom hit till Sverige för nästan två år sedan. Arbetsförmedlingen har ordnat en kurs där hon får lära sig om kroppen och olika sjukdomar.

– Det är jätteroligt och min lärare är också rolig och duktig.

Shirin har också haft en praktikplats inom vården. Chefen där var nöjd med henne och lovade att ge henne jobb som undersköterska då utbildningen blir klar. Och för Shirin känns det väldigt viktigt att få arbeta:

– Min dotter ska tänka att hon har en stark mamma som har pengar, jobb och kan prata svenska. Därför ska jag kämpa.

Svårare för kvinnor

För just Shirin har det alltså gått bra. Men många andra kvinnor som nyligen har kommit till Sverige får för lite hjälp av Arbetsförmedlingen.
För det är oftast invandrar-männen som får utbildning eller praktikplats.

En förklaring kan vara att Arbetsförmedlingens kurser mest har intresserat männen. Det säger Seble Kebede på Arbetsförmedlingen:

– Hur många kvinnor jobbar till exempel som lastbilsförare eller bilmekaniker. Sådana utbildningar har vi.

Fördomar om invandrare

Det finns också andra förklaringar till att invandrar.kvinnor ibland inte får någon hjälp. Det menar regeringens utredare Elin Landell.

Hon har undersökt hur personalen på Arbetsförmedlingen jobbar. Då upptäckte hon att personalen ibland hade fördomar om kvinnor från andra länder. Arbetsförmedlarna tror ibland att kvinnorna har jättemånga barn och helst vill stanna hemma.

Men det stämmer inte. Många invandrarkvinnor kommer från små familjer eller har inga barn alls, säger Elin Landell:

– Det är i genomsnitt inte jättestora familjer, bara ett eller två barn. 40 procent ungefär har inga barn alls.

En annan fördom är att invandrarkvinnor ofta skulle tacka nej till kurser och praktikjobb. Men det stämmer inte heller. Många invandrarkvinnor vill ha jobb, säger Eva Landell:

– Det är viktigt att visa för sina barn att man har ett värde och en roll. De vill vara en förebild för barnen.

Arbetsförmedlingen ska ändra sig

Nästa år ska Arbetsförmedlingen ändra sitt sätt att arbeta. Bland annat ska de mer noggrannt fråga kvinnorna vad de är duktiga på och vilka jobb som de skulle kunna göra i framtiden. Om man ställer rätt frågor blir det lättare att hitta kurser och praktikplatser också för kvinnor, hoppas Arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista