Under den pågående flyktingkrisen väljer allt fler att donera panten. FotoJurek Holzer TT-Bild.
1 av 3
Under den pågående flyktingkrisen väljer allt fler att donera panten. FotoJurek Holzer TT-Bild.
En person pantar en läskburk i en pantmaskin
2 av 3
En person pantar en läskburk i en pantmaskin. Foto: Janerik Henriksson/TT
En person pantar en vattenflaska i pantmaskin
3 av 3
En person pantar en vattenflaska i pantmaskin. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Allt fler ger pant-pengarna till hjälp

1:47 min

När vi pantar burkar och flaskor finns det ibland två val. Du kan antingen själv få pengar för alla burkar och flaskor du har lämnat in, eller så kan du trycka på en knapp så att pengarna går till någon hjälporganisation. Nu är det allt fler som väljer att ge bort pantpengarna.

Klicka på texten för att läsa mer

Nils Nilsson jobbar på hjälporganisationen Röda Korset. Han tror att det är den stora flyktingkrisen som får oss att vilja skänka våra pant-pengar nu:

- Vi ser att ökningen är markant. Vi kan verkligen se att det finns ett samband med det som visas i TV och tidningar om flyktingkatastrofen och det syns i hela landet. Så det är jätteroligt att folk vill hjälpa, säger Nils Nilsson på Röda Korset.

Fler som ger

Bara under september månad fick Röda Korset in 740 000 kronor från pantpengar. Det är mer än de annars brukar få så här års. Även organisationen Rädda Barnen har fått in mer pengar via panten.

På många pantmaskiner där du stoppar in dina flaskor och burkar kan du välja ifall du vill ha pengarna själv, eller om du vill ge dem till bistånd. En av dem som brukar ge bort sina pantpengar på det här sättet är Gunvor Selberg i Luleå:

- Ja det gör jag, ofta. Jo, men det gör man ju. Var man än går så tänker på det här och vad man än möter för nån och vad man själv vill göra, säger Gunvor Selberg.


Vill hjälpa de som flyr

Gunvor Selberg känner att hon vill ge bort pantpengarna för att hjälpa människor som flyr från krig och oro. Flyktingar som bland annat Röda Korset alltså hjälper med pengar från det vi pantar.

År 2013 var det en stor katastrof efter en tyfon på Filippinerna i Asien. Även då märkte Röda Korset att det var fler som gav pengar till hjälp genom pantautomaterna. Och att höstens ökning nu har beror på flyktingsituationen, det är Nils Nilsson på Röda Korset övertygad om:

- Ja, flyktingfrågan har ju setts mycket i media senaste tiden och i och med det har också Röda Korset synts, så att vi tror definitivt att det finns ett samband, säger Nils Nilsson på Röda Korset till P4 Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista