polis dog i olycka i Fredrika
En polis dog i biljakten i Fredrika. Foto: Rolf Höjer / TT

Polis dog under biljakt

Polisen Peder Johansson: "För tidigt att säga vad som orsakade olyckan"
1:18 min

En polis dog och en annan blev svårt skadad när deras bil körde ner i en sjö i Västerbotten natt. Olyckan skedde när poliserna jagade en misstänkt brottsling.

Klicka på texten för att läsa mer!

Båda bilarna körde ner i en sjö i staden Fredrika i Västerbotten. Det berättar Peder Johansson på Polisen.

– Vi vet att när de har kommit till platsen i Fredrika har de gått av vägen och ner i vattnet. Men vad som har orsakat olyckan är för tidigt att säga.

Jagade brottsling

De två poliserna jagade en man som var misstänkt för flera brott när olyckan skedde. En av poliserna dog på platsen och den andra polisen skadades och fick köras in till sjukhus.

Mannen som polisen jagade klarade sig utan skador. Polisen tog fast honom efter olyckan.

Farligt jobb

Än så länge är det oklart varför olyckan skedde.  Men det var halt på vägarna i Västerbotten i natt. Dessutom är det farligt med sådana här biljakter, eftersom de ofta kör i hög fart. Det vet poliserna om säger Lena Nitz, som är ordförande för polisernas fackförbund.

– Vi är alla medvetna om att det är ett riskfyllt yrke. Det är inte säkert att man kommer hem från arbetet. Det är någonting som man är medveten om, men känslan när det händer den kommer man aldrig att vänja sig vid och jag tycker aldrig att man ska göra det heller, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".