Amnesty logga
Syriens makthavare tjänar pengar på kidnappning rpporterar Amnesty. Foto: Beeto Matthews/TT.

Poliser i Syrien tjänar pengar på kidnappning

Raneem Matouq berättar om när hon kidnappades av den syriska staten
2:12 min

Det är inte bara terrorgruppen IS som gör fruktansvärda brott i Syrien. Även den syriska staten gör hemska saker. De har bland annat kidnappat flera tusen människor. Det säger organisationen Amnesty i en ny rapport.

Klicka här om du vill veta mer

En person som togs till fånga av den syriska staten är Raneem Matouq.

- They call it welcoming party. They start hitting people without asking any question ta make us fear.

Raneem Matouq berättar att poliser hämtade henne i hennes hem. När hon kom till fängelset sa de att hon skulle komma med på ett välkomstparty. Men det var inget party. Hon blev slagen och misshandlad. Sedan inlåst.

Raneem Matouq berättar också om hur män blev svårt plågade och torterade i korridoren utanför det rum där hon och andra kvinnor var inlåsta. Människor dödades genom fruktansvärd tortyr, säger hon.

Mamman betalade för hennes frihet

Efter ett tag kom Raneem Matouq ut från fängelset. Det var för att hennes mamma kunde betala pengar till dem som vaktade. Det är något som blivit vanligt i Syrien.

Poliser och ledare i Syrien fångar människor och plågar eller dödar dem. Sedan måste deras familjer betala pengar för att få veta vad som hänt.

De som kidnappas är ofta personer som inte gillar regeringen. Det berättar Katarina Bergehed på organisationen Amnesty

- Det vill säga människorättsaktivister, fredliga demonstranter, journalister, personer som på olika sätt har opponerat sig mot regimen men har gjort det på en fredlig väg. Det kan också vara läkare, humanitär hjälppersonal och så vidare, säger hon.

Kidnapparna tjänar pengar

De som kidnappar andra människor tjänar pengar på det. De som gör det är personer som stöder regeringen och Syriens ledare al Bassad, till exempel poliser eller andra som jobbar åt staten.

Kriget i Syrien har pågått i fyra år nu och under den tiden har fler än 65 000 människor tagits till fånga eller försvunnit. De allra flesta var vanliga människor utan vapen. Det skriver Amnesty i sin rapport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".