Sipilä
Juha Sipilä är statsminister i Finland. Kort: Jessica Gow / TT Nyhetsbyrån.

Finlands regering har problem

1:33 min

Det finns en risk att regeringen i Finland kommer sluta. Anledningen är att två av partierna i regeringen tycker olika om hur sjukvården ska vara framtiden.

Klicka på texten för att läsa mer!

Idag är Finland indelat i många små områden som har ansvar för sjukvården. Invånarna har nära till vårdcentraler och sjukhus,.

Men det kostar mycket pengar. Därför har politkerna i Finland pratat om hur sjukvården i landet ska förändras i många år.

Tycker olika om sjukvården

En del partier vill ha kvar många ganska små områden så att det är nära till vården.Det tycker bland annat ett av partierna i regeringen, Centerpartiet.

Andra partier vill att det ska var några stora områden som sköter sjukvården. Det blir billigare och bättre tycker dem. Även om det kan bli längre resvägar till vårdcentraler eller sjukhus som har specialister på svåra sjukdomar och operationer.

Många diskussioner

Igår var det meningen att de båda partierna skulle komma överens om hur det ska bli. Men det kunde dem inte. Statsministern, som kommer från Centerpartiet, blev arg och sa att regeringen skulle sluta jobba om det inte blev klart.

Därför satt båda partierna hela natten och försökte komma överens. De har också haft diskussioner hela dagen. Men de är fotfarande inte överrens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista