Rune Rafaelsen kommunstyrelseordförande i Sör-Varanger. Foto: Jens Möller/Sveriges radio
1 av 2
Rune Rafaelsen är den politiska ledaren för kommunen Sör-Varanger i norra Norge. Foto: Jens Möller/Sveriges radio
Kasserade cyklar vid norska gränsen. Foto: Jens Möller/Sveriges radio
2 av 2
När flyktingarna väl har kommit över gränsen brukar de lämna sina cyklar. Foto: Jens Möller/Sveriges radio

Flyktingar cyklar på snöiga vägar till Norge

1:59 min

På senare tid har allt fler flyktingar cyklat från Ryssland till norra Norge. Resan kan vara farlig eftersom det är väldigt kallt där.

Klicka om du vill läsa mer

- Vi måste få stopp på det här och få en ordentlig lösning. Annars kan det bli farligt. Det här kan inte fortsätta, säger den norska kommunpolitikern Rune Rafaelsen.

Långt uppe i norr så har länderna Norge och Ryssland en gemensam gräns. Det här ligger ännu längre norrut än Sveriges nordligaste del. Redan nu är det snö där uppe och vintrarna brukar bli väldigt kalla. Därför är risken stor att flyktingarna fryser ihjäl eller får skador av kylan.

Allt fler flyktingar

Den senaste tiden har det blivit allt fler flyktingar som cyklar från Ryssland till Norge. Flyktingarna är inte ryssar utan kommer från andra länder längre bort, som till exempel Syrien och Afghanistan.

De väljer just cykel för att inte bryta mot lagen. Det står i lagen att man inte får gå till fots över gränsen. Samtidigt kan det också vara olagligt att skjutsa någon med bil över gränsen. 

Men det står inget om cyklar i lagboken. Därför väljer flyktingarna oftast att komma med cykel.

Gränsen kanske stängs

År 2013 fick Norge en ny regering och ett av de partier som är med där är Fremskrittspartiet, som vill ha färre invandrare i Norge. Politiker från Fremskrittspartiet har sagt att de kanske vill stänga gränsen mot Ryssland.

Men det vore dumt, tycker kommunpolitikern Rune Rafaelsen. Han är rädd för att flyktingarna då ska stå vid den stängda gränsen och vänta ute i kylan.

– Om några veckor kan det bli 20 grader kallt här, säger Rune Rafaelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista