Räddningstjänst från Jönköping, Vaggeryd, Norrahammar och Huskvarna bekämpade lågorna. Foto: Dan Segerson/SR
1 av 2
Brandmän och polis samlas vid huset som brann i Norrahammar. Foto: Dan Segerson/SR
Misstänkta dubbelmorden Norrahammar och Hökensås. Arkivbilder/Sveriges Radio
2 av 2
Huset vid Hökensås förstördes helt i branden. Arkivbilder/Sveriges Radio

Det blir en rättegång om fyra mord

2:38 min

Två åklagare har med hjälp av poliser undersökt brotten. De tror att mannen har slagit ihjäl två äldre par och sedant bränt ner deras hus. Det här hände på två platser nära Jönköping i Småland.

Klicka om du vill läsa mer

– Mannen är misstänkt för att ha dödat två par i 70-års åldern. Enligt åklagarna så har mannen misshandlat dem med basebollträ och ett verktyg. Sen ska han alltså ha tänt eld på deras hus, säger Klartexts reporter Linn Bäckström.

När skedde de här brotten?

– Brotten skedde tidigare i år. Den första branden var i en sommarstuga i Hökensås i Västergötland, i mars i år. Efter branden hittades två människor döda. Polisen trodde först att det var en olycka, men sen kom de fram till att det var mord. Den andra branden skedde i maj i år. Då var det ett hus Norrahammar i Småland som brann. Även där så var det ett äldre par som dödades.

Handlar om pengar

Varför misstänks den här mannen?

– Åklagaren säger att mannen ska ha känt båda de här paren. Bland annat ska han ha gjort ekonomiska affärer med dem. Det ska vara just pengar som är anledningen till de här morden menar åklagaren.

Vad finns det för bevis då?

– Mannen erkänner att han dödade paret i Norrahammar, i maj i år. Däremot säger han att han inte dödade det andra paret, som mördades i Hökensås. Men enligt åklagaren så finns flera saker som visar att mannen visst är skyldig till det brottet.

Polisen har ju haft svårast att hitta bevis för mordet i Hökensås. Vad är det för bevis som gäller där?

– Polisen har hittat blod från paret på ett verktyg som stod inne på mannens kontor. Det här verktyget ska mannen ha köpt i en affär samma dag som paret dödades, och samtidigt köpte han tändvätska som gör att det brinner lättare. Dessutom så har parets dotter berättat att mannen skulle besöka paret den kvällen.

Rättegång i domstol

Vad händer nu?

Idag bestämde de två åklagarna att det ska bli en rättegång i en domstol mot mannen. Den rättegången ska börja i slutet av november.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista