Mannen ligger på en bår. Hans ena ben sticker ut under en filt.
En skadad bärs bort från konserthuset Le Bataclan. Foto: AP/TT.
Terrordådet i Paris

Klartext sammanfattar vad som hände i Paris i fredags

Reporter Mattias Klefbeck ger en sammanfattning av terrordåden i Paris
0:55 min

På fredagen attackerade terrorister en idrottsplats och flera restauranger i Frankrikes huvudstad Paris. Över 130 personer dödades. 

Klicka om du vill läsa sammanfattningen

  • Ungefär klockan 21:20. Den första bomben sprängs utanför idrottsarenan Stade de France. Den terrorist som sprängde bomben dog, men ingen annan.
  • Ungefär samtidigt attackerades baren Le Carillon och restaurangen Le Petit Cambodge. Någon sköt mot gästerna från en bil.
  • Nästa bomb exploderade vid Stade de France klockan 21:30. Även den här gången var det en självmordsbombare.
  • Flera personer sköts utanför en bar som heter Café Bonne Bière klockan 21:32.
  • Klockan 21:36 sköts flera personer på en gata som heter Rue de Charonne.
  • En självmordsbombare sprängde sig själv på gatan Boulevard Voltaire.
  • Klockan 21:40 attackerades konserhuset Le Bataclan. Det var den värsta attacken. Tre män med vapen gick in och sköt ihjäl massor av människor. Terroristerna tog också personer i publiken som fångar.
  • Klockan 21:53 sprängs den tredje bomben nära idrottsplatsen Stade de France.
  • Klockan 00:20 kom polisen och befriade fångarna i konserthuset Le Bataclan. Då dödades också de tre terroristerna där.

Sammanlagt dödades 7 terrorister under fredagen. Men polisen tror att ännu fler personer kan vara inblandade.

Polisen säger att alla terroristerna hade samma slags vapen med sig. De hade automatvapen som kan skjuta många skott efter varandra. De hade också samma slags bomber fastspända på kroppen.

Kontakter med andra länder

Terroristerna verkar ha en bakgrund från olika muslimska länder, men flera av dem var franska medborgare. Några av terroristerna kan också ha bott i Bryssel, som är huvudstad i grannlandet Belgien.

Bredvid en av de döda terroristerna låg ett pass. I passet står det att mannen kommer från landet Syrien i Mellanöstern. En person med det namnet kom till Europa förra månaden, alltså i oktober. Polis tror därför att terroristen kanske har rest från Syrien till Frankrike.

IS är misstänkt

Terroristgruppen Islamiska staten, IS, säger att det var de som gjorde attackerna i Frankrike. Men fortfarande saknas det säkra bevis för vilken grupp som är skyldig.

IS krigar framför allt i länderna Syrien och Irak i Mellanöstern. Men gruppen vill också göra attacker i andra länder. IS ledare säger att de slåss för den muslimska religionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".