En man i kostym och slips
Robert Egnell jobbar på Försvarshögskolan. Foto: Försvarshögskolan

Går det att stoppa terroristerna i IS?

2:20 min

Den islamistiska våldsgruppen IS säger att det var de som mördade fler än 130 människor i Paris i fredags. Nu är det många som vill veta om det går att stoppa IS. Och Klartext har frågat en expert.

Klicka här om du vill veta mer!

På Försvarshögskolan i Stockholm jobbar Robert Egnell som expert och så svarar han på Klartexts frågor:

– Just nu måste man bomba och hindra IS på olika sätt, säger Robert Egnell.

Många människor som stödjer IS finns i länderna Syrien och Irak i Mellanöstern och en av våldsmännen i Paris hade ett pass, som visade att han kom från Syrien.

Flera länder har bombat

Igår kväll bombade Frankrike mycket i Syrien. Och även länder som till exempel  USA och Ryssland har bombat områden i Irak och Syrien. Men det räcker inte att bara bomba, enligt Robert Egnell.

– Regeringarna i Mellanöstern måste förändras. Demokratin måste öka, jämställdheten mellan könen och de ekonomiska skillnaderna måste minska, säger han.

Men hur lång tid tar det att få Mellanöstern mer demokratiskt?

– Det tar lång tid, sådant här har de demokratiska samhällena redan gått igenom under mycket lång tid, ibland 100-tals år. Vi  får hoppas att det inte tar så lång tid, säger Robert Egnell.

Någon snabb lösning tror han inte på, det leder ofta till mer hat och våld, säger Robert Egnell på Försvarshögskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista