Blommor och ljus har tänts utanför fotbollsarenan Stade de France. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
1 av 2
Blommor och ljus har tänts utanför fotbollsarenan Stade de France där terrorister sprängde bomber. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
Tyst minut i Paris, bild på man bakifrån med fransk flagga insvept runtom sig
2 av 2
Idag hölls en tyst minut i Paris. På bilden ses en man bakifrån med fransk flagga insvept runtom sig. Foto: Vilhelm Stokstad/ TT

Frankrike sörjer och oroas efter attackerna

"Nån i min skola kan ha dödats" säger 10-åriga Bakliss Troto i Paris
2:03 min

I fredags kväll attackerade terrorister flera platser i Frankrikes huvudstad Paris. Idag återvände många fransmän till jobb och skola för första gången efter terrordåden.

Klicka på texten för att läsa mer

Ett av de barn som skulle till skolan i morse var 10-åriga Bakliss Troto:

- Jag längtar efter mina vänner i skolan, efter den här oroliga helgen, säger Bakliss Troto. Hon vill att det ska bli som vanligt igen. Men samtidigt vet hon att det kommer att bli en väldigt annorlunda dag i skolan:

- Vi kommer säkert att prata om det som hänt. Och kanske är det några lärare som inte kommer tillbaka, säger 10-åriga Bakliss Troto. Hon tror att det finns risk för att någon av hennes lärare kanske har dödats eller skadats av terroristerna.

Terroristerna vill ha krig

De terrorister som attackerade Paris i fredags är troligen islamister, som säger att de slåss för den muslimska religionen. Terroristgruppen IS har sagt att det var de som gjorde attacken. IS har också skrivit i sin egen tidning att Frankrike är ett dåligt land eftersom muslimer och kristna lever i fred tillsammans där. IS vill ha religionskrig.

En av de många muslimer som bor i Frankrike är Ali al-Amdi. Han vill inte ha några religiösa bråk i landet:

- Det som har hänt är verkligen chockerande, säger Ali al-Amdi som kommer från det muslimska landet Tunisien i Nordafrika. Han säger att han känner sig hemma i Frankrike och att han är gift med en fransk kvinna.

Ali al-Amdi är orolig för att även oskyldiga muslimer nu ska få skulden för terrorattackerna. Han menar att terroristerna tolkar religionen på helt fel sätt.

- Det här terrordådet har inget med religionen att göra, säger Ali al-Amdi i Frankrike.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".