Mammor i Örebro vill hindra unga från att resa till IS

2:29 min

De senaste åren har flera hundra unga sökt sig från Sverige till olika terroristgrupper. De reser bland annat till Syrien och Irak för att gå med i till exempel IS. Många som har rest kommer från Vivalla i Örebro. Nu vill mammor i Vivalla hindra att fler unga åker.

Klicka på texten för att läsa mer

Från stadsdelen Vivalla i Örebro har omkring 20 personer åkt iväg för att vara med i striderna. Nu har familjer och vänner till flera av dem börjat samarbeta för att hindra att fler åker iväg. Muna är mamma till en kille som reste iväg till Syrien:

- Hans kompis skickade en bild på honom. Det var så jag fick veta att han var död, berättar Muna.

Det var i januari i år som Muna fick veta att hennes 24-årige son hade dödats. Han reste till Syrien eller Irak under hösten 2014 och där dog han:

- Det är obeskrivligt, ibland har jag svårt att förstå att han inte lever längre, säger Muna.

Många från Vivalla i Örebro

Från Örebro har det rest ungefär 20 personer till kriget i Irak och Syrien de senaste tre åren. Polisen i Örebro säger att de som har åkt under 2014 reste just för att gå med i IS. Fast Muna tror att hennes son åkte dit för att jobba med hjälparbete.

Efter städer som Göteborg, Stockholm och Malmö, så är Örebro den stad varifrån flest personer har rest iväg för att gå med i terrorgrupper. Nästan alla dem kommer från stadsdelen Vivalla i Örebro. Det är ett område där många är arbetslösa eller har jobb med låga löner. Och många är invandrare.

Vill stoppa de unga

Nu har flera föräldrar i Vivalla börjat samarbeta för att fler inte ska resa till Syrien och Irak. Framförallt är det mammor till unga män som har rest iväg som nu försöker hindra att andra åker:

- Vi vill bilda en grupp som både ska fungera som ett stöd för familjer med ungdomar som har rest iväg, men också som en kraft för att få färre att vilja åka, säger Muna.

Föräldrarna kommer att försöka hitta de unga män och kvinnor som de tror vill resa och prata med dem. Samtidigt vill de få kommunen att göra något åt problemen i den fattiga stadsdelen Vivalla.


Känner sig utanför

En kvinna som heter Hirsi säger att många av de unga i Vivalla hamnar helt utanför samhället:

- Ungdomarna växer upp i arbetslöshet och utanförskap, det gör att de känner sig utanför det svenska samhället, säger Hirsi som också har en son också åkte till Syrien under 2014.

- Man pratar mycket om de som redan har åkt och för lite om de som är kvar, säger Hirsi, som tycker att det är viktigt att förhindra att fler unga från Örebro åker till IS.