Bilden visar dom som jobbar på 8 sidor
1 av 2
De här journalisterna jobbar på 8 sidor. Stående från vänster: Malin Crona, Ulrika Åling, Agnes Sauter och Bengt Fredrikson. Sittande från vänster: Arne Nilsson och Moa Candil. Foto: Tom Weegar
Mattias håller en kaffekopp i handen och läser tidningen.
2 av 2
Klartexts reporter Mattias Klefbeck läser den lättlästa tidningen 8 sidor. Foto: Eva Larsen på Klartext, Sveriges Radio.

8 sidor blir taltidning

1:38 min

Den lättlästa tidningen 8 sidor har länge funnits på papper. Nu ska den också finnas som taltidning, så att en röst läser upp nyheterna.

Klicka om du vill läsa mer

Camilla Batal jobbar på Myndigheten för tillgängliga medier. Det är de som ger ut tidningen 8 sidor.

– En taltidning är en tidning som man kan lyssna på. Man läser med öronen. Du får ta del av hela tidningen, säger Camilla Batal.
– Men om man inte vill läsa allt, kan man hoppa över någonting då?
– Ja, det är det som är lite smidigt. Man kan faktiskt hoppa över. Man kan välja mellan inrikes, utrikes och andra delar i tidningen. Man kan också hoppa mellan artiklar och stycken.

Det finns många olika tidningar som finns både på papper och som taltidning, och nu finns också lättlästa 8 sidor som taltidning.

Taltidningar kan passa för dyslektiker

För att få en taltidning måste du ha något slags funktionshinder,
som gör att du har svårt att läsa. Det kan handla om dyslexi eller att du ser dåligt.

Camilla Batal tycker att det är jätteviktigt att det finns taltidningar. För alla i Sverige har rätt att veta vad som händer i politiken och runt om i världen, säger hon:

– Det tycker jag är en förutsättning för att vi ska ha demokrati.

Du kan lyssna på tidningen i mobilen

Det går att få sin taltidning på olika sätt. Förut var det vanligt att använda en särskild apparat som kallades Daisy-spelare.
Men numera har det istället blivit vanligt att få taltidningen till sin mobiltelefon.

Vissa personer kanske tycker att det är pinsamt att lyssna på taltidning. Men det har förändrats tack vare mobiltelefonerna, säger Camilla Batal:

– Du blir inte utpekad att du läser en taltidning eller talbok, utan du läser som alla andra som sitter på tunnelbanan eller bussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista