Sverige ska hjälpa Frankrike mot terrorister

1:09 min

Den franska regeringen vill ha hjälp att kriga mot terroristgruppen IS. Därför frågar de andra EU-länder om militär hjälp. Idag sa Sveriges statsminister Stefan Löfven att Sverige ska hjälpa Frankrike.

Klicka på texten för att läsa mer

- Det förstår vi alla nu i EUs medlemsländer att nu får vi hjälpas åt. Och när Frankrike nu ber om hjälp i den här situationen så säger vi ja, det ska ni få. Nu får ju Frankrike återkomma till vad är det de vill ha hjälp med, säger statsminister Stefan Löfven.


Vill hämnas på IS

I fredags kom terrorister och dödade massor av människor i den franska huvudstaden Paris. Efteråt sa IS att det var de som gjorde attackerna. Därför vill Frankrikes regering hämnas på IS. Franska militärer ska attackera platser där det finns IS-krigare och det är framför allt i länderna Syrien och Irak i Mellanöstern.

EU-länderna har lovat att hjälpa varandra om något av länderna blir attackerat. Det är därför Frankrike nu ber de andra i EU om hjälp. Det är första gången som ett EU-land ber om militär hjälp.

Sverige är redan med i kampen mot terroristgruppen IS. Det finns 35 svenska militärer som är på plats i Irak för att utbilda soldater åt Peshmerga-armén. Peshmerga är en av de arméer som krigar mot IS.