Fransk polis i skottlossning med misstänkta terrorister i Paris

4:12 min

Tidigt i morse kom polisen för att ta fast misstänkta terrorister i Paris. Men de misstänkta sköt mot polisen. Minst två personer har dödats och flera poliser är skadade.

Det här hände i en förort utanför Paris som heter Saint Denis. Det är en ganska fattig förort och många familjer där har sitt ursprung i muslimska länder i Nordafrika.

En hund dödades

Polisen fick reda på att det kanske bodde misstänkta terrorister i en lägenhet i Saint-Denis. Så polisen gick in i huset tidigt i morse
och de hade också hjälp av militärer.

Inne i huset tog de fast flera misstänkta personer. Sedan skickade polisen in en hund för att leta efter fler misstänkta. Hunden blev då dödade av dem som gömde sig i huset.

Människor dödades

De misstänkta sköt också mot polisen och militärerna och under den här striden dödades två personer.

En av de misstänkta som dödades var en ung kvinna som sprängde sig själv med en bomb. Och en man blev ihjälskjuten av polisen.

Dessutom skadades 5 poliser.

Polisen tog fast 7 misstänkta personer. Polisen tror att de kanske har varit med och planerat terrorattackerna i Paris i fredags.

Vår reporter Sofia Svenblad har tagit reda på mer om det här. Kan du börja med att berätta vad som hände i fredags?

–- Det var flera attacker mot restauranger, en idrottsplats och ett konserthus. Idrottsplatsen ligger i just den här stadsdelen Saint-Denis. Över 100 personer dödades.

Varför tror polisen att de här personerna i Saint-Denis kan vara inblandade?

–- Polisen har avlyssnat deras telefonsamtal i hemlighet. På det sättet fck polisen för sig att terroristernas ledare fanns i lägenheten. 

Den som polisen tror är terroristernas ledare är Abdelhamid Abaaoud. Vem är han?

– Han kommer från Frankrikes grannland Belgien. Tidigare åkte han iväg för att kriga med terroristgruppen IS i landet Syrien i Mellanöstern. Det finns också en otäck videofilm med honom.

Vad är det man ser på den här videofilmen?

– Ja, man ser då hur Abdelhamid Abaaoud kör en bil ute på landsbygden i Syrien. Bakom bilen släpas kroppar från döda människor. Han skojar med sina kamrater och är glad. Han säger att han förut brukade köra jetski på vattnet och åka motorcross. Men nu kör han döda kroppar istället.

Abdelhamid Abaaoud säger också att de döda människorna hade fel religion och att det var rätt att döda dem. I den här videon pratar han både franska och arabiska.

Abdelhamid Abaaoud är ju en viktig person i terroristgruppen IS, som säger att de slåss för den muslimska religionen. Det är ju också IS som säger att det var de som gjorde attackerna i Paris i fredags.

– Ja, precis.

Fransk polis tror ju att den här terroristledaren Abdelhamid Abaaoud har lämnat Syrien. Och att han kanske gömmer sig i förorten Saint-Denise. Hittade polisen honom?

– Nej, inte så vitt vi vet i alla fall. Däremot kanske det är så att den kvinna som sprängde sig själv vid lägenheten är kusin till den här terroristledaren, Abdelhamid Abaaoud.