Många spolar ner skräp i toaletten

2:01 min

I en ny undersökning säger 9 av 10 att det är fel att slänga skräp i toaletten. Ändå slängs det 7000 ton skräp i svenska toaletter varje år.

Klicka på texten för att läsa mer

Sveriges Radios reporter frågade några personer i Växjö om vad de spolar ner i toaletten:

- När man rensar kattlådan så lägger man ju lite kattbajs där ibland när man inte orkar hämta en påse, säger en kvinna.

Spolar du bara ner bajset då?

- Nej, lite kattsand också, berättar kvinnan.

- Jag brukar spola ned tops, säger en annan kvinna.


Inte gjord för skräp

Toaletten är bara till för att spola ned kiss, bajs och toalettpapper. Ändå är det många fler saker som hamnar där. Så mycket som 7000 ton skräp spolas ner i de svenska toaletterna varje år.

Det vanligaste skräpet vi kastar i toan är: tamponger, bomulls-tussar och tops. Det visar en undersökning som organisationen Svenskt vatten har gjort, inför världstoalettdagen imorgon. Troligen finns det många som inte förstår att det kan bli problem om man spolar ner fel saker i toaletten.

Skadar livet i vattnet

Att vi kastar så mycket skräp i toan är ett stort problem för vår miljö. Det tycker bland andra Naturskyddsföreningen. För skräpet gör det svårare att rena vattnet i reningsverken.

Dessutom kan en del av de ämnen som vi spolar ned i toan också stanna kvar i vattnet och skada olika växter och djur som finns där. För att låta bli att skada livet i vattnet är det bra att bara använda miljömärkta rengöringsprodukter till toan. Och så är det så klart viktigt att sluta kasta skräp där och istället skaffa en papperskorg i badrumet.