Han har en sådan mössa på sig som krigare i Afghanistan brukar ha.
1 av 2
Fransk polis tror att Abdelhamid Abaaoud planerade terrorattackerna i Paris. Foto: IS egen video, bilden delas ut av AP och TT.
Beväpnad polis under insats i Molenbeek, Belgien
2 av 2
Beväpnad polis i Molenbeek, Belgien, där Abdelhamid Abaaoud kom ifrån. Foto: AP

Mannen som planerade attackerna i Paris har dödats

Polisen tror att det var terrorist Abdelhamid Abaaoud som planerade terror-attackerna i Paris förra veckan. Nu har han dödats i en lägenhet i Paris.

Klicka på texten för att läsa mer


Abdelhamid Abaaoud var troligen den som planerade attackerna förra veckan då omkring 130 människor dödades i Paris.

Det tror poliser och lagexperter i Frankrike efter att bland annat ha avlyssnat hemliga telefonsamtal. Igår gick poliser i Paris in i en lägenhet där de trodde att både Abdelhamid Abaaoud och flera andra terrorister fanns. Men de som var i lägenheten vägrade komma ut, utan sköt och attackerade polisen. En person i lägenheten sprängde också sig själv. Flera personer dödades och skadades.


Abdelhamid Abaaoud dog
Idag har polisens experter undersökt de döda i lägenheten. De säger att en av de döda verkligen är den misstänkte Abdelhamid Abaaoud. 

De tror att det var han som planerade attackerna i Paris och som sen har gömt sig där. Abdelhamid Abaaoud kom från Frankrikes grannland Belgien men de senaste åren var han i landet Syrien i Mellanöstern och stred för terroristgruppen IS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista