Foto: Claudio Bresciani/TT
Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen vill göra mer för att stoppa terrorhot

2:48 min

Idag sa Sveriges statsminister Stefan Löfven att Sverige ska skyddas bättre mot terrorism. Därför vill regeringen få göra mer för att upptäcka och stoppa terrorhot mot Sverige.

Klicka på texten för att läsa mer!

– Stefan Löfven vill att det ska bli lättare för svenska myndigheter att övervaka människor på olika sätt. Till exempel vill de att det ska få finnas fler kameror ute i samhället som kan spela in saker som händer och människor som rör sig. De vill också att de som jobbar med att leta efter hot ska få avlyssna fler saker, berättar vår reporter Sofia Svenblad.

Varför vill politikerna göra så här nu då?

- Ja, dels så är de säkert väldigt skrämda efter de stora terrorattackerna i Frankrikes huvudstad Paris förra veckan. Då kom det ju terrorister och dödade nästan 130 människor på olika platser i Paris. Men sen är det också så att den svenska säkerhetspolisen Säpo säger att det finns ett ökat hot mot Sverige.

Oklart vad Sverige fått för hot

– Än så länge vet vi inte vad det är för slags hot. Men Säpo säger att de har fått reda på nåt som de tar på allvar. Men exakt vad det handlar om för hot, det vill de inte säga. Men både Säpo och den vanliga polisen är extra mycket ute nu och kollar på till exempel platser där det finns mycket folk. Polisen säger också att de vill att människor ska höra av sig till dom om de märker konstiga saker. Dessutom så letar polisen också efter en särskild man just nu, som de tror kan ha planerat något slags terrorbrott.

Vad är det för nån misstänkt man som dom söker?

– Det är en man som heter Mutar Muthanna Majid. Polisen tror att han kan ha varit i landet Syrien i Mellanöstern och krigat där och stridit för terroristgruppen IS. Alltså samma grupp som misstänks för attackerna i Paris. Polisen letar alltså efter den här mannen, eftersom de tror att han och kanske flera till kan ha planerat att begå något slags terrorbrott nånstans i Europa.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista