Heidi Pikkarainen on Kommissionen mot Antiziganismin pääsihteeri.
Heidi Pikkarainen har varit med och gjort den nya skolboken. Foto: Kommissionen mot Antiziganism

Ny skolbok ska ge mer kunskap om rasismen mot romer

Heidi Pikkarainen berättar vad boken är till för
1:29 min

Idag har lärare i Sverige som lär ut samhällskunskap fått en ny bok som handlar om rasism mot romer. De som skrivit boken har gjort för att de tycker att lärare och elever vet för lite om fördomarna mot romer.

Klicka på texten för att läsa!


– Tanken med den här skolboken är att den ska fylla kunskapsluckan, säger Heidi Pikkarainen som har varit med och gjort boken.

Vanligt att romer behandlas dåligt

Boken handlar om hur rasismen mot romer har sett ut i Sverige tidigare. I många år har det nästan ansetts normalt och okej att behandla romer sämre än andra i Sverige, berättar Heidi Pikkarainen.

Det har varit en diskriminering som många som inte är romer inte har brytt sig så mycket om. Trots att de svenska romerna har drabbats hårt. Många människor i Sverige vet väldigt lite om det här, och därför behövs det läras ut mer om det i skolan, tycker Heidi Pikkarainen.

Romer i Sverige

Även i andra europeiska länder är det vanligt att romer behandlas illa. De har ofta sämre utbildning och svårare att få jobb. Många fattiga romer från de länderna kommer till Sverige för att tigga pengar.

Det viktigt att vi som bor här i Sverige också får veta mer om dom romerna och om hur de har det, tycker Heidi Pikkarainen:

- Jag tror att väldigt många idag just ser den här enorma fattigdomen som många av de personer som befinner sig på våra gator och torg, och man kopplar det också till romer. Men det man förhoppningsvis ser med den här boken är vad det är för situation som har påverkat den här enorma fattigdomen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".