Ulrika Hammarin, utredare Citypolisen. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
Polisen Ulrika Hammarin undersöker sexuella brott mot barn Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio

Polisen hinner inte undersöka sexbrott mot barn på Internet

2:23 min

Barn tvingas göra sexuella saker framför en kamera i datorn eller telefonen. Det är ett brott som blivit allt vanligare. Men polisens experter hinner inte med att undersöka alla brotten.

Klicka här om du vill läsa mer!

Det är många barn och föräldrar som bestämmer sig för att anmäla sexbrotten till polisen.

- Fler och fler brott begås på nätet och det blir kö, de hinner inte med som det är nu, säger Ulrika Hammarin är polis i Stockholm.

Hon är bekymrad över att polisens data-experter inte har tid att undersöka alla de sexualbrott som görs mot barn på Internet.

Allt fler barn berättar

Det är allt fler barn som berättar för polisen att någon har tvingat dem att vara nakna eller göra sexuella saker framför datorns webbkamera.

Och det kan vara mycket små barn säger Ulrika Hammarin:

- Jag vet att det finns barn som varit  fem-sex år. Då har de haft en storebror eller storasyster som chattat och har haft en webbkamera och så har den här misstänkte personen fått storasyskonet att förgripa sig mot småsyskonet.

De här brottslingarna lurar barnen att först vara med på en bild och sedan hotar de barnen med att skicka den bilden till alla i skolan till exempel. På det sättet tvingas barnen att göra allt fler sexuella saker framför datorn.

Polisen undersöker barnens dator och telefon

När barnet så småningom berättar vad som hänt undersöker polisen deras telefon och dator. Det behövs för att polisen ska kunna ta reda på vem det är som tvingar och hotar barnen.

Det måste vara särskilda data- experter som undersöker barnens telefoner och datorer.

Hinner inte undersöka alla

Data-experterna hinner inte alltid göra undersökningarna. För de måste undersöka andra brott på Internet också. Därför tar det ofta väldigt lång tid innan de kan undersöka sexualbrotten mot barn.

Det kan till och med bli så att en del sådana här brott mot barn inte alls blir undersökta och brottslingarna kan fortsätta att tvinga fler barn att göra sexuella saker på Internet.

Och det är mycket dåligt, säger polisen Ulrika Hammarin:

- Får vi inte stopp på den här personen som gör det här - så kommer den ju inte att sluta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista