Maja Reichard kan vinna Radiosportens Jerringpris. Foto: Lefteris Pitarakis/TT.
1 av 2
Maja Reichard kan vinna Radiosportens Jerringpris. Foto: Lefteris Pitarakis/TT.

En blind simmare kan få Jerringpriset

Maja Reichard: Jag är jätteglad, roligt att någon uppskattar mina prestationer"
1:59 min

Idag så blev det klart vilka svenska idrottare som kan vinna Jerringpriset. Det är Radiosportens pris där folket får rösta fram den som ska vinna. En av idrottarna som är nominerad är Maja Reichard. Hon har bland annat vunnit VM-guld i bröstsim för synskadade personer.

Klicka på texten för att läsa mer!

- Det känns jätteroligt och jag är jätteglad. Det är roligt att någon uppskattar mina prestationer. Sen är det ju det priset som folket kan rösta på och det är det finaste priset man kan vara nominerad till tycker jag, säger Maja Reichard.

Varför tror du att just du får vara med och tävla om priset?

- Jag tror att det beror på att jag vann ett VM-guld och två VM-brons i somras. Dessutom slog jag världsrekord på 100 meter bröstsim, så det är bra prestationer, säger hon.

Simning för synskadade

Maja Reichard är blind och tävlar i simning för synskadade. Hon är snabbast i världen i sin tävlingsklass och hon har vunnit guldmedalj i både VM och i de Paralympiska spelen. Det är som Olympiska spelen för personer med funktionsnedsättningar.

Hon berättar att hon har simmat sedan hon var 11 år:

- Ja, så nu har jag simmat i 14 år.

Hur är det att simma utan att kunna se något?

- Egentligen fungerar det väldigt bra, men jag behöver lite hjälp. Jag har bland annat två personer som står på varsin sida av bassängen och de har en lång pinne med en boll längs ut som de slår mig med i huvudet för att jag ska veta när kanten kommer. Har man bra personer som kan förklara så går det bra, säger hon.

Maja Reichard berättar också att hon tycker om simning för att hon kan vara självständig och fri.

Tycker du att simning är en bra sport för andra personer som är blinda?

- Jag tycker simning är jättebra, för man klarar av mer saker själv. Och det är jätteroligt, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".