priisutdelning Årets Kämpe på Ryttargalan 2015
Patrik Kittel delade ut pris till Louise Etzner Jakobsson som hade stöd av dottern Lisa Etzner på scenen.

Ryttare på Gotland blev Årets Kämpe

Louise Etzner Jakobsson blev årets kämpe
1:53 min

Den funktionsnedsatta ryttaren Louise Etzner Jakobsson från Gotland fick pris som Årets Kämpe. Priset delades ut i onsdags på Ryttargalan i Stockholm.

Klicka här om du vill läsa mer

Louise Etzner Jakobsson fick ta emot priset av landslagsryttaren Patrik Kittel och det var en stor överraskning berättar Louise Etzner Jakobsson:

- Jag hade absolut ingen aning. Jag blev ditlurad. Det var ingen som avslöjade nånting förrän han stod uppe på scen och talade om att han tyckte att det var helt makalöst, det som jag hade åstadkommit efter min olycka, säger Louise Etzner Jakobsson.

Hon bor på ön Gotland och hon har alltid varit duktig på att rida och har egna hästar. Hon tävlade och tränade andra som rider.

Svår olycka

Men för ett par år sedan hände en svår olycka.Hon kastades omkull och slog i huvudet så illa att skallen gick sönder.

Efter olyckan har hon svårt att göra många saker som hon kunde tidigare.Och läkarna sa att hon aldrig mer skulle kunna rida.

Gav inte upp

Men Louise gav inte upp. Hon började rida igen.

- Det tog ju väldigt lång tid innan det gick att rida. Och det tog väldigt lång tid innan det gick att rida så att jag själv kunde vara nöjd med det. Idag fungerar det i alla fall, men det tar jättemycket på krafterna, säger hon

Det har gått bra för Louise Etzner Jakobsson och hon har börjat tävla igen. Men nu är det i tävlingar för funktionshindrade.

Bland annat kom hon på femte plats i Europamästerskapen i dressyr för funktionshindrade, den sport som Louise tävlar i nu. Och det kan till och med bli så att hon får vara med i Olympiaden för funktionshindrade ryttare.

Årets Kämpe

Och nu har Louise Etzner Jakobsson alltså fått priset Årets Kämpe. Priset delas ut av organisationen Svenska Ridsportförbundet. Och i år är första gången som det priset delas ut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".