En kran somfyller på vatten. Foto TT
En kran somfyller på vatten. Foto TT

Många i Östersund mår fortfarande dåligt av det smutsiga vattnet

" Jag har fortfarande ont i magen" säger Britt Fahlén i Östersund
2:20 min

Under hösten 2010 blev nästan 50 0000 personer magsjuka i Östersund i Jämtlands län. De blev sjuka för att de drack smutsigt vatten. Nu har det gått 5 år ändå finns risken att vissa personer fortfarande har hälsoproblem som hänger ihop med det smutsiga vattnet.

Klicka här om du vill läsa mer!

Även många i Skellefteå i Västerbotten blev dåliga av vattnet. Och experter vill nu forska mer om det här. En av dom är Britt Fahlén i Östersund:

– Jag har fortfarande ont i magen. Jag kan känna att det är bra på morgonen när jag vaknar men äter jag lite yoghurt så får jag ont i magen, då får jag sträcka på mig och lägga mig en liten stund. Så ger det med sig, säger Britt Fahlén som själv blev sjuk av vattnet.

Toavatten kom in i dricksvattnet

Det som hände på hösten 2010 var att smutsigt vatten från toaletter råkade komma in i de rör där det ska finnas rent dricksvatten.

Smutsvattnet innehöll den lilla farliga parasiten cryptosporidium.

Britt var en av de omkring 50 000 personer som fick i sig parasiten genom dricksvattnet.

I flera månader tvingades de koka sitt vatten och många kunde inte jobba för att de var sjuka. Det här hände för 5 år sedan.

Först var det Östersund som drabbades och ett par månader senare drabbades även Skellefteå.

Tidigare undersökningar har gjorts

Under åren har landstingen i samarbete med Folkhälsomyndigheten undersökt hur befolkningen har mått.

Det gjordes undersökningar efter sex månader och efter två år.

De undersökningarna visade att många som fått i sig parasiten mådde dåligt långt efteråt, säger läkaren Mikael Lilja:

 – Det finns vissa indikationer på att det har kommit en del inflammatoriska tarmsjukdomar, kanske också reumatiska sjukdomar som har ökat i samband med det här.

Den senaste undersökningen var alltså för några år sedan. Därför vill Mikael Lilja och de andra experterna göra en ny studie:

 – Därför är vår plan att göra en undersökning även nästa år för att följa upp hur mår folk nu, har man fortfarande ökad förekomst av de här besvären eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".