Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Flyktingar som är läkare eller sjuksköterskor kan få snabb hjälp med svenska språket

"Det första man lär sig i Sverige är att fika", säger läkaren Hasan Bitar
2:18 min
Sahlgrenska huvudentren från torget. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio
Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där den nya läkarna kan få jobb. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio

Det finns ett särskilt projekt för läkare som kommer hit som flyktingar till Sverige. Där kan de utländska läkarna tidigt ska kunna få lära sig det svenska språket, så att de kan jobba som läkare här i Sverige. Projektet går så bra att nu även utländska sjuksköterskor ska få gå utbildningen.

Klicka på texten för att läsa mer

Hasan Bitar är läkare från landet Syrien i Mellanöstern. Han är en av dem som har klarat de svenska språkproven:

-Jag tror att projektet har varit jättebra och viktigt för oss, säger Hasan Bitar. Han går till fikarummet.

- Jag ska bara hämta kaffe. Det är fikatajm. Det är det första man får lära sig i Sverige, att ta en fika, säger Hasan Bitar skrattande.

Kan snabbare få jobb

Hasan Bitar har alltså fått lära sig ord som är viktiga i den svenska vardagen. Men på utbildningen har han och de andra läkarna också lärt sig medicinska ord som behövs för att arbeta inom sjukvården. Utbildningen för utländska läkare har startats av politikerna som ansvarar för sjukvården i Västra Götalands län.

Hasan Bitar kom till Sverige från Syrien förra året. Han var då en av omkring 30 läkare som bodde på olika flyktingförläggningar i Västra Götaland. De fick vara med i projektet med en snabbutbildning i medicinsk svenska för läkare från Syrien. I dag, ett år senare har kan klarat proven i svenska och ska nu klara några medicinska prov till innan han kan få en svensk läkarlegitimation, som behövs för att han ska kunna jobba här. Men redan nu har han börjat arbeta som läkarassistent på ett sjukhus:

- Det är bra med mig här i Sverige. Jag tror man måste våga och ta chansen för att komma vidare i livet, säger Hasan Bitar.

Fler ska utbildas

Ungefär en tredjedel av läkarna som var med i projektet från start har efter ett år redan klarat språkproven. Det är ett lyckat resultat, tycker de ansvariga politikerna i Västra Götalandsregionen. För då kan de snart få fler läkare till sina sjukhus. Därför har de nu bestämt sig för att både fortsätta projektet och ta med ännu fler läkare. Även sjuksköterskor från andra länder ska nu kunna få vara med. Det känns bra, säger Gunilla Leven som är en av politikerna:

- Det är väldigt många människor som kommer hit i dag och vi har brist på läkare och därför tycker jag att det är bra att vi har gått in i det här projektet, säger Gunilla Leven från partiet Moderaterna som är ordförande i personalutskottet i Västra Götalandsregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".