Sebbe och Fia är programledare på Mifforadio i P4
1 av 2
Sebbe och Fia är programledare på Mifforadio. Foto: UR
Anders Wieslander och Anna Hildingsson leder Störd och stolt-galan. Här är de i fina galakläder.
2 av 2
Anders Wieslander och Anna Hildingsson leder Störd och stolt-galan. Foto: Mats Burman, Ateljé Uggla.

Nu blir det en ny gala för personer som har en utvecklingsstörning

"Galan visar att vi finns", säger Fia Bergman på Mifforadio
1:43 min

På lördag ska det bli stor fest i Stockholm. Då är det den stora galan "Störd och stolt" som ordnas av organisationen FUB, för personer som har någon form av utvecklingsstörning. Det blir en pampig gala med flera kändisar.

Klicka på texten för att läsa mer

Sebastian Pawlowski och Fia Bergman är programledare för Mifforadio. Mifforadio är ett radioprogram i P4 som görs av personer som har en utvecklingsstörning. Vi frågade Fia och Sebastian om de tycker att det behövs en sån här gala:

- Ja, det behövs det, säger Fia.

- Jag tycker att det är bra, säger Sebastian.

- Det visar också att man finns där, säger Fia.

- Ja, att vi kan också ha galor för oss, att det inte bara för normalpuckade, skämtar Sebastian.

Nu på lördag är det alltså den stora Störd och stolt-galan. Där ska det bland annat delas ut priser till personer och företag som har gjort något bra för människor som har nån utvecklingsstörning.

Zlatan och andra kändisar

Flera kända personer, som till exempel fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimović, kommer att vara där. Både de som leder galan och flera av prisutdelarna är personer som själva har en utvecklingsstörning. Festen hålls på samma ställe som Nobelfesten brukar vara på, alltså i Stockholms stadshus. Där blir det också dans och musik med kända artister.

Är en viktig gala

Både Sebastian och Fia från Miffo-radio tror att det kan vara viktigt för många som har någon utvecklingsstörning att de nu får en sån här gala:

- Det betyder mycket tror jag, säger Fia Bergman.

- Ja, det tror jag med, för att det är ju inte många galor som finns för personer med funktionsnedsättningar. Det är många som kommer att få bättre självförtroende, säger Sebastian.

- Det är ju unikt, det är verkligen en sak för dem, säger Fia.

- Ja, att de också är i rampljuset. Annars är det ju bara galor för vanliga personer, så jag tycker att det här är bra, säger Sebastian Pawlowski som är programledare för Mifforadio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".