Foto: Janerik Henriksson/TT samt Johan Nilsson/TT.
1 av 2
Regeringen och Öresundsbron. Foto: Janerik Henriksson/TT samt Johan Nilsson/TT.
Bilar på väg att köra över Öresundsbron. Foto: Johan Nilsson/TT
2 av 2
Bilar på väg att köra över Öresundsbron. Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen kan göra fel om de stänger Öresundsbron

Förra veckan sa politikerna i regeringen att de skulle vilja få rätt att stänga Öresundsbron mellan Sverige och Danmark. Men nu har lagexperter i gruppen Lagrådet undersökt förslaget. De säger att regeringen kan göra fel om de stänger bron.

Klicka på texten för att läsa mer

Just nu kommer det ovanligt många flyktingar till Europa och även till Sverige. Regeringen har kommit med flera förslag på hur de vill minska antalet flyktingar till Sverige. Förra veckan sa de att de skulle vilja få stänga Öresundsbron för att hindra flyktingar från att ta sig in i landet den vägen. Öresundsbron går mellan Malmö i Sverige och Köpenhamn i vårt grannland Danmark.

Dessutom vill regeringen införa id-kontroller, som skulle innebära att människor skulle tvingas att ha med sig pass på bussar, tåg och färjor. De som reser skulle då kunna bevisa vilka de är för att få kunna resa fritt.

Har rätt att söka skydd

Men nu säger lagexperterna i Lagrådet att regeringens förslag är dåliga, eftersom de skulle kunna hota FN:s regler om asylrätt. Asylrätten innebär att människor som flyr från krig och hot har rätt att be om skydd och hjälp i andra länder.

Fast trots att Lagrådet alltså har sagt ifrån säger regeringen att de ändå tänker försöka få igenom sina förslag. Regeringen vill att lagen ska ändras redan den 21 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".