Ann Gomér. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio
Ann Gomér. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio

Teckenspråk som stöd kan hjälpa barn att prata

"Hon är bra på att kommunicera, trots att hon inte kan prata", säger mamman
1:58 min

En liten flicka i Landskrona kan inte prata. Därför har hennes familj lärt sig att göra tecken med händerna samtidigt som de pratar. Det kallas "tecken som stöd" och är annorlunda jämfört med vanligt teckenspråk.

Klicka på texten för att läsa mer

Ann Gomér är mamma till flickan i Landskrona:

- Hon är bra på att kommunicera men har inget tal så därför började vi teckna med henne och det fungerar superbra, säger Ann Gomér.

Hon berättar också att det inte är vanligt teckenspråk de använder:

- Nej det är det inte utan det är tecken som man använder samtidigt som man prata för att förstärka de bärande orden så man tecknar inte varje ord som man gör vid teckenspråk.

Saknades böcker med enkla tecken

Ann Gomérs dotter ser lite dåligt, hon kan höra men inte prata. Och hon kan berätta vad hon vill genom att göra olika tecken. När flickan blev äldre förstod hennes mamma Ann att det saknades skolböcker med enkla tecken:

- Hon har nedsatt syn och även en utvecklingsstörning och då behöver man särskilda läromedel där det är lätt att hitta bildmässigt, så det fanns ingenting, säger Ann Gomér. Ann bestämde sig då för att skriva egna böcker om tecken och hon gjorde 20 filmer för barn med funktionsnedsättningar:

- De filmerna vi har gjort håller språket på en väldigt konkret nivå, man pratar långsamt och tydligt och så är det mycket sång. Vi försöker skapa läromedel där det finns mycket lust. Det ska vara roligt att lära sig tecken, säger Ann.

Fått pris av sin kommun

För sina böcker och filmer har Ann fått pengar som pris av Landskronas kommun:

- Det finns barn och tonåringar som aldrig har tecknat förrän de fick våra läromedel, då blir jag fullständigt överlycklig, säger Ann Gomér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".