Hesam, Shahla, Mehdi och Sina Ahmadi i butiken där Mehdi arbetar i dag.
1 av 2
Hesam, Shahla, Mehdi och Sina Ahmadi i butiken där Mehdi arbetar i dag. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio
Mehdi Ahmadi lagar en klocka
2 av 2
Mehdi Ahmadi är urmakare och lagar klockor. Nu hotas han av utvisning. Foto: Jonas Ahlman./SR.

En familj utvisas till Iran för att pappan fick för lite lön

"Det är mitt fel, de borde straffa mig istället" säger pappans chef Reza Norouz
2:34 min

En familj i Uppsala ska utvisas till sitt gamla hemland Iran. Familjen Ahmadi får inte vara kvar i Sverige eftersom pappan i familjen har tjänat för lite pengar i lön.

Klicka på texten för att läsa mer

Pappans chef heter Reza Norouzi. Han säger att problemet med lönen är hans fel och att myndigheterna borde straffa honom istället för familjen:

- Jag har gjort fel. Det är mitt fel. Om de vill straffa mig, varsågod. Varför ska en familj bli straffad på grund av mitt fel? Alltså 180 kronor. Det är nio kronor om dagen. En familj ska inte bli utvisad för det, säger Reza Norouzi.

Fick 180 kronor för lite

Familjen Ahmadi kom till Sverige från Iran år 2011 eftersom pappan hade fått jobb här. Pappan är urmakare och jobbar med att laga klockor. Under mer än fyra år har allt fungerat bra med lön och jobb enligt reglerna. Men under några månader förra året har pappans arbetsgivare betalat ut för lite pengar i lön.

Lönen blev då mindre, än vad den lägsta tillåtna lönen får vara enligt reglerna. Det handlar om 180 kronor för lite i månaden i fem månader. Därför har myndigheten Migrationsverket nu beslutat att hela familjen ska skickas tillbaka till Iran efter mer än fyra år i Sverige.

"Så är reglerna"

Att pappan annars i nästan fyra år haft rätt lön och att det är arbetsgivaren som har gjort fel, det spelar ingen roll. Reglerna är tydliga och familjen ska utvisas, säger Johan Arvidsson Wemmert som är enhetschef på Migrationsverket:

- Syftet är att de som kommer hit och får ett arbetstillstånd ska omfattas av samma villkor som personer som redan finns på den svenska arbetsmarknaden. Jag förstår om det upplevs som orimligt i det enskilda fallet. Men det är ju så reglerna ser ut, säger Johan Arvidsson Wemmert.

Migrationsverket säger också att eftersom arbetsgivaren har gjort fel kommer han inte längre få anställa nån ny.

Familjen drabbas

Reglerna om lön är egentligen till för att skydda arbetare från utlandet. Ingen ska luras att komma till Sverige och få en väldigt dålig lön. Men familjen Ahmadi tycker att det är dåligt att de kan tvingas bort från Sverige, bara för att lönen blev fel. Familjens 15-årige son Sina Ahmadi, är förtvivlad över att han nu kan tvingas att lämna Sverige:

- Det känns som att mitt liv kommer bli förstört. Jag har alla mina vänner här. Allt jag har är här. Sverige betyder allt för mig. Det är mitt hemland. Jag menar, varför? Jag fattar inte, säger 15-åriga Sina Ahmadi i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".