En ung kvinna i en lila och vit sjal
Dr. Angela Misra på bolaget The Unity Initative har träffat flera kvinnor som återvänt från Syrien. Foto: Sveriges Radio

Varför lockas kvinnor till terrorgruppen IS?

"IS lockar fler kvinnor än någon annan grupp" säger forskaren Brown
2:05 min

Det finns kvinnor i Europa som reser till länderna Syrien och Irak i Mellanöstern för att vara med i olika terroristgrupper. Det finns en forskare som har tagit reda på varför kvinnorna gör det.

Klicka här om du vill läsa mer!


Forskaren heter Katherine Brown vid Birminghamuniversitetet i Storbritannien och hon har undersökt varför kvinnor går med i terroristorganisationer.

– IS har rekryterat fler kvinnor än någon annan grupp jag har studerat tidigare, berättar Katherine Brown.

De senaste tio åren har Katherine Brown undersökt vad muslimska kvinnor gör i olika politiska organisationer. Och nu har hon även tagit reda på varför unga kvinnor lockas att gå med i Islamiska staten, IS.

Varför går kvinnorna med i IS?

När Islamiska staten försöker locka till sig människor så pratar de inte bara om våld och krig, utan de pratar också om att de vill skapa ett eget muslimskt land, säger Katherine Brown.

Och det här är en chans för kvinnorna att bli del av något nytt och spännande och att bli en del av framtiden, säger hon:

 "Kom hit! Bli en del av det nya projektet, bli en del av framtiden." IS erbjuder något hoppfullt för de kvinnorna, säger Katherine Brown.

Kvinnor i Europa som går med i IS känner sig ofta utanför samhället de bor i, säger Katherine Brown.

Omkring 40 svenskar har rest

Omkring 40 svenska kvinnor har rest till länderna Syrien och Irak för att vara med i olika våldsgrupper, enligt den svenska säkerhetspolisen Säpo.

När kvinnorna kommer tillbaka från Mellanöstern berättar flera att det inte var som de hade trott.

Flera kvinnor har våldtagits eller förlorat ett barn när de kommer tillbaka och mår mycket dåligt.

Många mår dåligt

Det säger Angela Misra som jobbar på ett bolag som försöker förhindra att kvinnor går med i terroristgrupper.

- Vi har ibland varit med om kvinnor som har våldtagits, många är gravida eller så har de förlorat ett barn när de kommer tillbaka, säger Angela Misra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".