Det finns 20 ordinarie sängplatser på Vinternatt. Foto: Cecilia Ingvarsson/SR
1 av 2
Sängplatser för hemlösa på härberget Vinternatt i Stockholm. Foto: Cecilia Ingvarsson/SR
Vinternatts verksamhetsansvariga Monika Antonsson. Foto: Cecilia Ingvarsson/SR
2 av 2
Vinternatts verksamhetsansvariga Monika Antonsson. Foto: Cecilia Ingvarsson/SR

Kylan är svår för de hemlösa

"Om jag får sova inomhus i en säng blir jag väldigt lycklig" säger hemlöse Nana
1:04 min

De senaste dagarna har blivit mycket kallt. Kylan gör det svårt för många hemlösa. En del av dem kan få sova inomhus en natt på ett härbärge. Men det kan vara svårt att få en plats där.

Klicka på texten för att läsa mer

Härbergen är speciella ställen där hemlösa kan få sova en natt. Nana är hemlös. Han kommer från landet Ghana i Afrika men lever nu i Stockholm. Nana hade tur och fick komma in i värmen på härbärget Vinternatt i Stockholm:

- Om jag får sova i en säng blir jag väldigt lycklig, för det är inte lätt att sova nu när det är så kallt ute, säger Nana.

Finns få platser

Det är inte varje natt Nana har tur att hitta en säng på ett härbärge. För det finns inte alls tillräckligt många härbärgen och sängar för alla människor som inte har någonstans att bo. Det berättar Monica Antonsson som är chef på härbärget Vinternatt i Stockholm:

- Tyvärr så tror jag att det alltid kommer att vara så. Oavsett hur många platser man har så är behovet större, säger Monica Antonsson.

Extra platser i kölden

Det är organisationerna Frälsningsarmén och Stadsmissionen som driver Vinternatt tillsammans med Stockholms Stad. Nu är det kallt och det kommer att fortsätta att vara mycket kallt. Då finns det ställen som Vinternatt för åtminstone en del av de hemlösa, säger Monica Antonsson:

- Blir det minus 7 grader eller kallare så öppnar vi upp våra akutplatser. Vi har 25 platser som vi är beredda att öppna,säger Monica Antonsson på härbärget Vinternatt i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".