Sebbe och Fia är programledare på Mifforadio i P4
Sebbe och Fia är programledare på Mifforadio. Foto: UR

Nu ska Klartext göras om

Hör Mifforadios råd till nya Klartext
1:43 min

Snart ska Klartext göras om och bli mer gjort för lyssnare med kognitiva funktionsnedsättningar. På Sveriges Radio finns programmet Mifforadio som görs av personer som har en utvecklingsstörning. Vi frågade programledarna för Mifforadio om vad de har för råd till det nya Klartext.

Klicka på texten för att läsa mer

Det finns många exempel på kognitiva funktionsnedsättningar. Det kan vara personer som till exempel har dyslexi, adhd, Asperger, Downs syndrom eller andra funktionsnedsättningar som ibland kan göra det svårare att förstå.

Klartext förändras

Klartext har funnits i 21 år och gör nyheter på lätt svenska. Programmet har riktat sig till alla personer som behöver nyheter på ett lättare sätt. Det kan vara vem som helst, till exempel någon som nyss har kommit till Sverige och inte har lärt sig svenska språket så bra än, eller det kan vara någon som har svårt att förstå vanliga nyheter.

Men nu ska Klartext göras om. Vi ska rikta in oss mer på personer som har någon form av kognitiv funktionsnedsättning.

En kognitiv funktionsnedsättning kan vara väldigt många olika saker. Det kan vara allt ifrån att man har till exempel asperger, eller någon slags utvecklingsstörning, som kan göra att man har lite svårare att hänga med. Klartext vill ha med fler personer som har såna funktionsnedsättningar i radion och vi vill också göra fler inslag som berör dem.

Tips från populära programledare

Fia Bergman och Sebastian Pawlowski är programledare på Mifforadio i P4. Mifforadio görs av personer som själva har en utvecklingsstörning och de har väldigt många lyssnare. Vi berättade för dem att Klartext nu ska göras om och frågade om de har några tips till oss:

- Alltså tipset är ju att prata tydligt, använd inte för svåra ord, säger Fia Bergman.

- För det första, vi kan ju inte såna komplicerade ord, och vi fattar inte sånt. Jag tycker man ska vara sig själv och ha kul, säger Sebastian Pawlowski.

- Ja, vara sig själv, det är det enda, säger Fia Bergman.

- Inte försöka vara någon annan. Man ska ha kul, säger Sebastian Pawlowski på Mifforadio.

Från och med måndagen den 18 januari sänds det nya Klartext. Programmet sänds klockan 18:55 på vardagar i P4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".