Nya Klartext gör radio för personer med funktionsnedsättningar

1:13 min

Snart börjar det nya programmet Radio Sweden på lätt svenska. Även Klartext kommer snart att förnyas och ändras litegrann.

Klicka på texten för att läsa mer

Klartext kommer att finnas kvar, men göras om, berättar Klartexts reporter Mattias Klefbeck:

- Vi kommer fortfarande att förklara nyheter på ett enklare sätt så klart. Men våra nyheter kommer att handla extra mycket om personer som har kognitiva funktionsnedsättningar, berättar Mattias Klefbeck.

Vad är kognitiva funktionsnedsättningar?

- Det är olika funktionsnedsättningar som påverkar hjärnan. Det kan bland annat handla om att ha svårt att sitta still och koncentrera sig, som till exempel för dem som har adhd. Det kan också handla om dyslexi, alltså att ha svårt att läsa och skriva. Det kan också vara olika typer av autism, som gör att det kan vara svårt att förstå vad andra människor känner och tänker.

Klartext sänds i två kanaler

Programmet kortas till fem minuter. Men samtidigt ska Klartext också börja sända i kanalen P1, så i framtiden sänds programmet i två radiokanaler, både P4 och P1.

Nästa vecka blir det inget Klartext alls, men måndagen den 18 januari kan du höra det nya programmet från Klartext. Det sänds klockan 18:55 i P4 och klockan 20:55 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista