Gustav har en plåt med degklumpar som han ska stoppa in i ugnen.
Gustav Kapraali har flera jobb, bland annat på ett kafé. Foto: privat.
Vår serie #jobbagratis del 1

Kommuner låter funktionsnedsatta jobba gratis

"Det är är orättvist att de får betalat och inte jag", säger Gustav Kapraali
2:17 min

I många kommuner i Sverige får personer med funktionsnedsättning jobba utan att få något betalt för det. Klartext har träffat en av dem som jobbar utan ersättning.

Klicka på texten för att läsa mer

En av de som jobbar utan att få pengar i habiliteringsersättning är Gustav Kapraali i Mora. Han tycker inte att det är bra:

- Det är tråkigt och orättvist att de får och inte jag, säger Gustav.
- Borde det vara lika för alla? undrar reportern.
- Ja, säger Gustav.

Personer som har någon funktionsnedsättning kan få vara på en daglig verksamhet som kommunen ordnar. Det kan vara allt från att träffas på ett ställe för att umgås med andra människor till att göra mer vanliga jobb, som till exempel att jobba i affär eller sätta ihop och packa små plastsaker som företag behöver.

Tre olika jobb

Gustav Kapraali har flera olika sådana här jobb. På ett av dem samlar han ihop papper och kartonger som ska återvinnas:

- Det här är papper som ska återvinnas. Tidningarna blir toalettpapper, berättar Gustav när han sorterar.

Men Gustav har också några andra jobb:
- På måndagar är jag på papperssorteringen och på tisdag och torsdag. På onsdag är jag på ÖB och på fredag på kaféet. Det är roliga jobb allihop, tycker Gustav.

38 kommuner betalar inget

Den som är på en daglig verksamhet kan få pengar i ersättning från kommunen. De pengarna kallas habiliteringsersättning. I genomsnitt handlar det om ungefär 30 kronor per arbetsdag. Det är ungefär som att få lön för ett jobb.

Myndigheten Socialstyrelsen har undersökt hur många kommuner i landet som betalar ut habiliteringsersättning. Över 270 kommuner svarade i undersökningen och av dem var det 38 kommuner som inte betalar ut något alls.

Sämst i Sverige

Där Gustav Kapraali bor, i Dalarna, är kommunerna sämst i landet på att betala ut de här pengarna. Trots att Gustav alltså jobbar gratis så trivs han ändå på jobbet:

- Det är roligt att träffa bekanta och fika, säger Gustav Kapraali i Mora.

På onsdagen berättar Klartext vad handikapporganisationen FUB tycker om att en del kommuner låter bli att betala ut habiliteringsersättning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".