Hon pratar i telefon.
1 av 2
Veronica Hedenmarkär företagsledare och sitter i rullstol. Tidigare har hon varit politiker i landstinget Dalarna för partiet Liberalerna. Foto: Ulf Palm.
Hon har glasögon och håret är klippt i en pagefrisyr.
2 av 2
Sophia Karlsson jobbar på Intressegruppen för assistansberättigade, IfA. Foto: IfA.
Demokratiutredning lämnas till regeringen idag

Funktionsnedsatta ska lättare kunna bli politiker

2:24 min

Om en person med funktionsnedsättning får ett politiskt uppdrag ska han eller hon få extra hjälp av någon personlig assistent. Det föreslår två utredare som jobbar åt regeringen.

Klicka om du vill läsa mer

– Att man inte kommer utanför sitt hem, beroende på att man behöver hjälp att delta. Att man inte kan närvara.

Det kan alltså vara så att politiker med funktionsnedsättning missar viktiga möten och resor för att de inte får den hjälp de behöver.

Så kan det vara dem som sitter i rullstol, precis som Veronica, men det kan också gälla funktionsnedsättningar som mer sitter i hjärnan. En del kan till exempel behöva hjälp med planering och att passa tider.

Personlig assistans

Enligt lagen LSS ska personer med funktionsnedsättning kunna få hjälp av en personlig assistent. Det är kommunen som bestämmer hur många timmar personen ska få hjälp.

Risken finns att personer med funktionsnedsättning kanske bara får personlig assistans för att klara sitt vanliga jobb. Då kanske det inte finns någon assistanstid kvar till att också gå på politiska möten på fritiden.

Två av regeringens utredare föreslår nu att politiker som har någon funktionsnedsättning ska få rätt till extra assistanstimmar. Veronica Hedenmark gillar det här förslaget:

– Jag tycker att det är bra och en självklarhet för en demokrati.

Kritik mot förslaget

Fast förslaget får kritik från Sophie Karlsson på Intressegruppen för assistansberättigade. Hon tycker att det är fel att ha särskilda regler som bara gäller för politiker:

– Vi tycker att personerna själva ska avgöra vad man behöver assistans för.
– Finns det någon risk med att peka ut någon särskild grupp och säga att just den här gruppen behöver extra assistans?
– Risken blir att vissa behov ses som viktigare än andra behov. Så är det kanske inte för den enskilda personen. Det ska man kunna avgöra själv.

Det sa alltså Sophie Karlsson på Intressegruppen för assistansberättigade, som förkortas IfA.

Politikerna ska fundera på förslaget

Den här demokratiutredningen lämnades till regeringen idag. Sedan får vi se vad politikerna i regeringen och riksdagen tycker om förslagen. För om lagen ska ändras så måste politikerna i riksdagen godkänna det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista