Utrikesminister Margot Wallström intervjuas av journalister. Foto: EU-kommissionen/TT.
1 av 2
Utrikesminister Margot Wallström intervjuas av journalister. Foto: EU-kommissionen/TT.
Utrikesminister Margot Wallström. Skylt för facket Kommunal.
2 av 2
Utrikesminister Margot Wallström. Skylt för facket Kommunal. Foto: TT

En åklagare vill undersöka om Margot Wallström har begått brott

För några dagar sen blev det känt att utrikesminister Margot Wallström hyr en lägenhet av fackförbundet Kommunal. Nu ska en lagexpert undersöka om Wallström kan ha begått ett brott genom att hyra fackets lägenhet.

Klicka på texten för att läsa mer

Fackförbundet Kommunal äger lägenheter i centrala Stockholm. När Kommunals ordförande fick höra att Margot Wallström sökte någonstans att bo sa hon att Wallström kunde få hyra en av Kommunals lägenheter.

Behövde aldrig stå i kö


Margot Wallström behövde inte stå i någon bostadskö, utan fick lägenheten direkt. Det är brist på lägenheter i Stockholm. Väldigt många får stå i bostadskö i väldigt många år för att få en lägenhet. En del som är kritiska menar nu att det är underligt att Margot Wallström kunde få hyra en lägenhet mitt i stan så lätt.

Skulle kunna vara mutbrott?


Margot Wallström är politiker i regeringen och Kommunal är ett fackförbund. När en politiker tar emot något av ett fackförbund kanske en del misstänker att facket sen kan påverka politikerns beslut. Det skulle i så fall kunna vara mutbrott. Därför vill en åklagare nu undersöka fallet för att ta reda på om det var fel av Wallström att hyra lägenhet av Kommunal.

Det är en åklagare vid riksenheten mot korruption som ska undersöka fallet. Margot Wallström själv säger att hon tycker att det är bra om saken undersöks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".