Elmas Tuncer jobbar heltid i Botkyrka efter att politikerna beslutat om rätt till heltid. Foto: Anna-Karin Siwberg/Sveriges Radio.
Elmas Tuncer jobbar heltid i Botkyrka efter att politikerna beslutat om rätt till heltid. Foto: Anna-Karin Siwberg/Sveriges Radio.

Allt fler som jobbar åt kommuner eller landsting får jobba heltid

0:55 min

Allt fler kommuner och landsting ger sina anställda rätt att jobba heltid. Det visar en ny undersökning som organisationen Sveriges Kommuner och landsting gjort.

Klicka på texten för att läsa mer

En av dem som nu har fått börjat jobba heltid är Elmas Tuncer i Botkyrka utanför Stockholm. Förut var hennes jobb bara på 6 timmar om dagen, en deltidstjänst. Men nu har hennes jobb gjorts om till heltid istället. Då får hon också mer pengar i lön:

- Jag är jätteglad, jag börjar redan klockan sex, varför ska jag inte jobba två timmar till? Jag får bättre lön, det är jättestor skillnad mellan att jobba sex och åtta timmar, säger Elmas Tuncer.

Elmas Tuncer jobbar med att städa i Botkyrka Kommun. Hennes jobb var en deltidstjänst, som är vanliga inom till exempel städjobb och inom vården.

Blir vanligare

Elmas Tuncer fick börja jobba heltid först när Botkyrka kommun bestämde att deras anställda fick rätt till heltid och alltså fick jobba heltid om de ville. De senaste åren har det blivit allt vanligare att kommuner och landsting gör om deltidstjänster till heltidsjobb.

Bland landsting och regioner har det varit en fördubbling av det här på 3 år. Nästan 60% av kommunerna i landet har nu också gett sina anställda rätt till heltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista