Stort polispådrag i Boliden. Foto: Robert Granström/TT.
Så här såg det ut när polisen tog fast mannen i Boliden. Foto: Robert Granström/TT.

En man som satt oskyldigt inlåst vill ha en miljon

0:59 min

I höstas tog polisen fast en 22-årig man i Boliden i Västerbotten. Men mannen var oskyldig. Nu vill han ha 1 miljon kronor i skadestånd.

Klicka på texten för att läsa mer

Polisen trodde först att 22-åringen var en terrorist, som planerade något slags terrorbrott. Men sedan kom de fram till att han var oskyldig och släppte honom fri. Nu vill mannen ha en miljon kronor i skadestånd. Det berättar mannens advokat Peter Ataseven:

- En miljon, det är vad vi anser att han är berättigad till, säger advokaten Peter Ataseven.

Bild och namn i tv och tidningar

Det var den 19 november som polisen berättade för journalister att de letade efter en misstänkt terrorist. Därför valde många tidningar och tevekanaler att visa bild och namn på mannen. Efter några dagar tog polisen fast mannen och sedan låste de in honom på ett häkte i tre dagar. Efter att poliser och åklagare undersökt saken kom de fram till att mannen oskyldig och han släpptes fri.

22-åringens advokat menar att mannen har skadats så mycket av det som hände att han behöver få mycket pengar i skadestånd från staten:

- Min klient har blivit felaktigt frihetsberövad under tre dagars tid. Han har blivit misstänkt för synnerligen allvarlig brottslighet och han har lidit stor massmedial skada, säger advokaten Peter Ataseven.

Myndigheten Justitiekanslern ska nu undersöka om mannen ska få pengar i skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista