Här är Delal Sindy med en liten flicka som heter Liza och har en CP-skada.
Här är Delal Sindy med en liten flicka som heter Liza och har en CP-skada. Bilden är tagen i Kurdiska regionen i norra Irak. Foto: privat

Funktionsnedsatta råkar extra illa ut i kriget

2:02 min

När det är krig händer många hemska saker. Särskilt farligt kan det vara för personer som har någon funktionsnedsättning. Klartext har pratat med en svensk hjälparbetare som heter Delal Sindy om det här.

Klicka på texten för att läsa mer

Delal Sindy har jobbat på gränsen mellan länderna Irak och Syrien i Mellanöstern. Hon berättar hur människor med funktionsnedsättning drabbas av kriget där:

- De råkar extra illa ut. Många funktionshindrade lämnades kvar när folk flydde till exempel, för de klarade inte av att ta med de här personerna. De var tvungna att fly upp i bergen till fots och då var det jättemånga som lämnades kvar, både äldre och funktionshindrade. Många av de här människorna finns nog inte mer nu, de har dött. Men det finns också en del som fick hjälp. Vissa anhöriga hade tagit sig fram till hjälp och sedan tagit sig dit med bil och hämtat upp sina funktionshindrade släktingar som de lämnat efter sig. De som lyckades fly och kom till säkerhet bor i flyktingläger nu och dom möter jättemycket svårigheter även där, säger Delal Sindy.

Tar människor som fångar

Delal Sindy har jobbat som hjälparbetare i mer än ett år. Hon har varit i området Kurdistan som ligger i den norra delen av Irak. Delar av det området har tagits över av terroristgruppen IS. Krigarna från IS har tagit många människor som fångar, särskilt kvinnor och barn.

Delal Sindy har träffat människor som har lyckats fly från terroristgruppen IS. Hon berättar att de som har varit fångar hos IS ofta har varit med om hemska saker:

- De har varit kidnappade som sexslavar, tvingats gifta sig med terrorister och blivit sålda och köpta. Och flera av de här tjejerna har fått det mycket svårt när de har kommit till ett flyktingläger.

En del blir funktionsnedsatta

Krigsskador handlar inte bara om skador på kroppen. Många blir också väldigt deprimerade och slutar att fungera som förut:

- De klarar inte av vardagen, de klarar inte av höga ljud, eller att vara bland många människor och vissa kan inte gå ur tälten, berättar Delal Sindy.

I februari ska hon åka tillbaka till Kurdistan för att hjälpa fler människor som har drabbats av kriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista