En rosa buss i Örebro och ett foto på Sebastian och hans syster
Sebastian Bergström här tillsammans med syster Veronica Bergström. Fotomontage: Privat/Sveriges Radio.

Funktionsnedsatt pojke i Örebro behandlades illa av polisen

1:16 min

En 18-årig pojke med flera funktionsnedsättningar säger att han har blivit illa behandlad av polisen. Pojken heter Sebastian och han tvingades av skolbussen för att han saknade id-kort.

Klicka här om du vill veta mer!

Sebastian är döv och han har också autism och intellektuell funktionsnedsättning. När polisen kom förstod Sebastian inte vad polisen ville.

Hans mamma Ingela Bergström berättar vad som hände när polisen kom:

– De får inte fram hur gammal han är  och då tar polisen fram bilder på sin telefon men Sebastian säger att det inte är han. Då rycker de av honom luvan och tar tag  i håret och drar huvudet bakåt och det gör jätteont och Sebastian är under hela den här händelsen livrädd och förstår inte vad som händer.

Sebastian blev väldigt rädd när polisen försökte ta reda på hur gammal han är och vem han är. Och han saknar nu förtroende för polisen.

Polisen ska undersöka det som hänt

Efter det som hände i Örebro ska nu särskilda poliser undersöka om polisen har gjort något fel.

Den som är chef för poliserna i Örebro är Annika Haaster och så här säger hon om att Sebastian inte längre litar på polisen:

– Det är jätteolyckligt. Jag vill ju så klart göra något så att förtroendet kan återupprättas och jag kommer fortsätta hålla kontakten med hans mamma Ingela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista