Bilden visar funktionsnedsatta judiska män i förintelselägret Buchenwald.
1 av 3
Bilden visar funktionsnedsatta judiska män i förintelselägret Buchenwald. Men de flesta funktionsnedsatta hamnade aldrig i läger utan mördades direkt av nazisterna. Foto: Wikimedia Commons
En kvinna med bruna ögon och brunt hår
2 av 3
Karin Kvist Geverts historiker på myndigheten Forum för levande historia. Foto: Privat
Våren 1941 i Tyskland människor förs bort i bussar
3 av 3
Massmordet på funktionsnedsatta personer kallades för T4. Foto: Wikimedia Commons

Många funktionsnedsatta mördades under Andra världskriget

2:29 min

Idag är det Förintelsens minnesdag. Då är det många som tänker på de många miljoner människor, som mördades av nazisterna under Andra världskriget.

Klicka här om du vill läsa mer!

Nazisterna dödade många personer från folkgrupperna judar och romer under andra världskriget. Men nazisterna mördade även personer med funktionsnedsättning.

Historikern Karin Kvist Geverts vid myndigheten "Forum för levande historia" berättar vad som hände:

- Man tog vuxna människor ifrån olika anstalter där det bodde människor med funktionsnedsättningar, framförallt mentala funktionsnedsättningar. Sedan körde man dem i bussar till sex stycken olika center i Tyskland. Där gav man dem oftast en spruta och såg till att de dog. Sedan kremerade man kroppen, alltså man brände kroppen, och askan som blev kvar lade man i en urna och skickade till de anhöriga, berättar Karin Kvist Geverts.

Funktionsnedsatta dödades av vårdpersonal

Det var nazisternas politiska ledare som hade bestämt att personer med funktionsnedsättning skulle mördas av vårdpersonal. Men det var hemligt. Därför fick de dödas familjer brev där myndigheterna ljög om vad som hade hänt. 

Så gick det till när vuxna med funktionsnedsättning dödades. Men även barn mördades, berättar Karin Kvist Geverts:

– Det fanns någonting som kallades för "Die Kinderaktion", alltså barnaktionen på tyska. Det var dödshjälp för just barn som nazisterna tyckte inte var  livsdugliga. De tyckte att de här kostar bara vård och omsorg, de kostar pengar.  Barnen mördades i hemlighet och nazisterna sa att barnen dog av en sjukdom, eller av någon annan anledning, säger Karin Kvist Geverts.

Funktionsnedsatta ansågs vara för dyra

Nazistpartiet menade att personer som de tyckte var svaga inte hade någon rätt att leva.

Både Nazistpartiet och många forskare i Tyskland tyckte att det kostade för mycket pengar att ta hand om personer med funktionsnedsättning. Så därför menade de att det var vore bättre om de dödades:

- Nazisterna och forskarna sa att de här människorna som hade en psykisk eller fysisk funktionsnedsättning, att de levde "livsovärdiga" liv. Det är en hemsk sak att säga om en annan människa. Men de tänkte på det så, som om de här människorna var en börda för de friska, för staten och för samhället, berättar Karin Kvist Geverts.

Det var många människor med funktionsnedsättningar som dödades under den här tiden i Tyskland:

- Ja, man brukar tala om att det rör sig om mellan 120 000 och 200 000 människor med olika funktions-nedsättningar, säger historikern Karin Kvist Geverts på myndigheten Forum för levande historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista