Bild: Malin G Pettersson/Sveriges Radio
1 av 3
Bild: Malin G Pettersson/Sveriges Radio
en flicka som skriver på en lap top
2 av 3
Snart kan EU införa åldersgräns för sociala medier
Sociala medier - Instagram Twitter Facebook
3 av 3
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

EU vill ha en åldersgräns för barn på sociala medier

1:25 min

Inom ett par år kan det bli åldersgränser för sociala medier i Sverige och resten av EU. Det vill politiker i EU. Det skulle innebära att de som vill använda till exempel Facebook och Instagram troligen måste ha fyllt 16 år.

Klicka på texten för att läsa mer

Troligen blir alltså EUs åldersgräns för sociala medier sexton år. Fast det kan också gå att vara så ung som tretton år, men då måste föräldrarna ha sagt ja till det. Det berättar Per Bolund, som är minister i regeringen:

- Det kräver ju då att man då har en förälder som säger att det är okej. Det här gör ju också att föräldrar blir medvetna och måste engagera sig i barns användning av sociala medier och det kan vara bra, för det finns en del obehagliga saker som händer på Internet också, säger konsumentminister Per Bolund.

Skydda barn mot hot på Internet

Det händer att barn råkar illa ut på olika sociala medier på Internet. Till exempel kan de bli lurade att visa sig nakna på kanske Instagram, Snapchat eller andra sociala medier. Det finns också en risk att barn och unga blir mobbade på internet. Kanske skulle en ålders-gräns kunna skydda barn mot en del dåliga saker på Internet, tror Per Bolund.

Kan vara rädda för att berätta

Fast en forskare som Sveriges Radio har pratat med tror att många yngre barn ändå kommer att använda sociala medier, fast i hemlighet, utan att ha fått okej från sina föräldrar. Då vågar barnen kanske aldrig heller berätta för sina föräldrar ifall något otäckt eller dåligt skulle hända på internet.

Men många tycker också att det är bra att EU nu inför en åldersgräns. En av dem som tycker det är Viktoria Olofsson som har två barn:

- Jag tycker inte att yngre barn har på Facebook eller andra sociala medier att göra, med tanke på allt som händer och sker på dem. Så jag tycker att det är jättebra att det införs åldersgräns, så att föräldrar har lite mer inblick i vad som barnen gör och inte gör i dagens läge, säger Viktoria Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista